Wednesday, 11 September 2013

Kuih Pie Tee

Assalamualaikum w.b.t.

Hello peeps...

Siapa pernah dengar & tengok kuih ni angkat tangan !!! Sebenarnya ini pertama kali saya dengar dan kenal Kuih Pie Tee selepas sorang member bawak kuih ni ke tempat kerja. Unfortunately, saya puasa hari tu, tak dapat nak merasa. 


Kuih ini merupakan resipi dari baba & nyonya di negeri Melaka. Kalau korang selalu makan kat hotel, mesti selalu jumpa kuih pie tee ni. Disebabkan semua orang puji kuih dia sedap, saya pun nak try buat juga. Mana taknya, member tu lelaki & dia teror jugak lah bab masak-masak ni. Dengan baik hatinya, dia bagi saya resipi & pinjamkan acuan kuih.

perkara wajib, korang mesti ada acuannya dahulu untuk kulit kuih ini.

so, inilah hasilnya

Ini pula inti kuih

masukkan inti itu ke dalam kulit yang telah digoreng

tadaa !!! inilah hasilnya


Member saya ada bagi resipi, tapi ketermalasan nak tulis semula, korang boleh tengok kat SINI. Sama jer resipinya.

Thanks ABU for sharing !


36 comments:

  1. Sedapnya.. sy suka makan yg kat chicken rice shop je hehe.. mls nak buat

    ReplyDelete
  2. sedang mencari menda tu.. tak sabar nak membuatnya.. ;)

    ReplyDelete
  3. Sedap kot pie tee nie...bakul dia tue ranggup!
    My fav nie

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. selalu jumpa benda ni kat chicken rice shop..sedappp :P

    ReplyDelete
  6. suke suke.. mama suka oie kecik tu..

    ReplyDelete
  7. bestnyer,,,teringin nak buat gak...rupanyer pun comel anak2 mesti suka...

    ReplyDelete
  8. pertama kali tgk kuih ni.. =)

    ReplyDelete
  9. First time dengar nama kuih nie. Tengok macam sedap je.. nak satu? Huhu :D

    ReplyDelete
  10. rsanya pernah makan di restoran chicken rice shop...sdap =) ada sosnya sendiri

    ReplyDelete
  11. waaaaaaaaaaa bestnyer.... sosnyer bt sndiri or pakai yg dlm botol je? akak paling suke mkn kalu kt ciken rice shop... bkn kata 4 ketul 6 ketul pun akak blh ngap sorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai sos yg dalam Botol tu pun boleh, ikut cita rasa masing2

      Delete
  12. 1st time tengok, 1st time dengo.. tp menyelerakan! nyum2!

    ReplyDelete
  13. mak akak pernah buat kuih ni.. nama mak akak sebut 'singapore pie'.. memang sedap rasanya.. :D

    ReplyDelete
  14. laaa...comeinye
    nampak ecik je
    tp menyelerakan
    yumida isi tabung Nuffnang sini...selamat menabung :)

    ReplyDelete
  15. macam popia je, cume dalam jenis cup. nice2!!

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum.

    Pernah tengok, dengar dan makan..hehehe. Akak makan dekat chicken rice shop..side dish dgn set nasi ayam..

    Rasa? Urmm..boleh la..sayur je kan,hehehe

    ReplyDelete
  17. eh sedap kuih ni... ada setengah org kata kuih bunga durian kan? pastu makan cicah dgn cili sos kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy tak pasti pula nama lain kuih ni.
      Aah cicah ngn SOS pun bole, nak makan dgn sos cili nasi ayam pun boleh.

      Delete
  18. pernah makann dekat Chicken Rice Shop

    ReplyDelete
  19. sy first knl kuih ni kt chicken rice shop, sedap..hehe

    ReplyDelete
  20. Pie tee ke namanya..selalu sgt mkn tp x tau plak nama kuih ni...memang sedap

    ReplyDelete
  21. sy pun suka pie tee dkt the chicken rice shop..

    ReplyDelete
  22. lapar pulak kita tgk kuih ni , festym tengok :)

    ReplyDelete
  23. o_0 xpernah makan...mcm sedap jek.

    ReplyDelete
  24. xpernah tengok sarang kuih mcm ni.. cantik la..

    ReplyDelete
  25. Selalu makan benda tu kat chicken Rice Shop.....
    Tak pernah pulak terfikir nak buat sendiri Teena...rajinnyaaaa.....hehe

    ReplyDelete
  26. nmpk mcm sedap..
    xpernah jumpe kuih nie...

    ReplyDelete
  27. tak pernah makan~ tapi rupa ada macam bentuk popia

    ReplyDelete
  28. pie tee rupa nyer. aku pernah makan. tp x pernah amek tau pun nama kuih nih.

    ReplyDelete
  29. lapar seyh bila tengok gambar kuih ni. padahal baru je lepas makan nasi ayam penyet.. hehee~

    ReplyDelete
  30. kat mana nk cari acuan tu erk? nk sangat buat sendiri

    ReplyDelete