Sunday, 2 June 2013

Praktikal di Hospital

Assalamualaikum...



Akhirnya tiba juga masa yang dinanti-nantikan setelah sebulan setengah bercuti. Esok (3/6/2013) bemulalah sesi praktikal 'hospital farmasi' di Hospital Besar Melaka. Dari dulu memang aku tak sabar nak jalani praktikal sebab boleh duduk di rumah yeah!! No more express bus, no more test, no more exam. Tapi satu apa pun nota/buku  aku tak baca lagi, esok kalau ada orang tanya 'dik ni ubat apa ni?' aku nak buat muka comel jela sambil tersenyum, err gila lah kau baca sikit jer pun malas Tina. Actually I've put all my books at the store, so after this have to take them out and read. 


Antara buku yang wajib dibaca

Di hospital ni kami semua ada 6 orang. Memandangkan aku dipilih sebagai leader hanya kerana namaku ada di senarai atas sekali bagi group di hospital ni, semua surat menyurat ada dengan aku (kalau aku tak bawak surat tu esok, habislah korang tak dapat nak daftar haha). Dan setiap bulan kitorang perlu pos laporan di dipartment yg telah ditempatkan, dan mesti aku yg kena pos surat tu sume. Dan tadi, lecturer baru nak upload file yg perlu diprint lagi, last minute kot bagitahu, kalau kawan2 aku yang tak tahu tu memang nahas lah, so aku decide print extra copy untuk diorang, susah tau nak cari leader yg berdedikasi macam aku, hehe.

Kemungkinan besar aku akan rasa agak janggal nak pergi hospital dari rumah. Yelah, 7 tahun aku duk asrama dari form 1 sampai form 5, pastu kt universiti duk hostel, kalau aku lambat, risiko nye aku tanggung sorang2 & takde sape nak marah, tapi kalau kat rumah, faham2 jela. Now I have to learn to be responsible & discipline. Feel excited + nervous. 




Pharmacist-to-be  (insya Allah)
wish me luck !

82 comments:

  1. smga bjyaa!! smga dpt mjdi leader y terbaikk :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin.. Smoga kawan2 yg len jugak dpt bg kerjasama.

      Delete
  2. Good luck teena...all the best...buat yg terbaik okey :)

    lupa lak nak jawab yg pasal cucuk garfu tu kan...cikgu auntie ina dulu cakap kalau dah simpan doh dalam petisejuk sehari semlm dah takyah cucuk doh dengan garfu..tapi sebab auntie ina tengok kat blog kawan2 semuanya cucuk garfu, auntie pun ikut la cucuk garfu..hehe..katanya supaya senang nak tanggal dari acuan lepas bakar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih auntie
      Nanti kalau ada apa2 lg Teena tanya lg ea, skarang nie mak tgh explore bidang kek, siap beli oven baru lg, nnt bole la share2 resipi..

      Delete
  3. happy intershipping. hehehe. mesti dapat pengalamang yang berbeza.. mesti punya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, pengalamang yg membezakan kita, rasa seronok nk dpt pengalamang baru..

      Delete
  4. semoga berjaya di dlm latihan praktikal ye..

    ReplyDelete
  5. goodluck cik farmasi ... ^^


    saya pun bakal start praktikal ala ala akuantan di PNB nanti ...neveslah ....takder pengalaman keje ni .. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, praktikal jugak ke, gud luck to you too :)
      Itulah mula2 nie agak nervous jugak, lama2 nnt ok kot..

      Delete
  6. Gud Luck Teena..Selamat ber-praktikal... ;p

    ReplyDelete
  7. Wahhhh..mesti seronok praktikal.. bittaufiq wannajah..gud luck.. all the best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukran :)
      Excited jugak lah, x sabar nk tunggu esok.

      Delete
  8. Good luck dik :-) berapa lama practical?

    ReplyDelete
  9. Gud luck teena! Bestnya dh nk praktikal..

    ReplyDelete
  10. Ohh pharmacist to be..! All the best. Jangan lupa senyum selalu yeaaa...!

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah,..smoga dpt mjlani latihan praktikal dgn jayanya... amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn, smoga smuanya berjalan dgn lancar..

      Delete
  12. Good luck! Jangan culture shock pula ya bila nak masuk alam pekerjaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. X taw la culture shock ke apa, tp shock jgk lah sebab mmg busy gila.

      Delete
  13. selamat berpraktikal....
    enjoy your experience....
    and good luck....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks, a very meaningful experience, insya Allah...

      Delete
  14. gd luck moga dipermudahkan semua urusan yer... maaf lambat terjah busy sgt2 lately ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, smoga dipermudahkan sgla urusan..

      Delete
  15. slmat mnjlani praktikal :) smoga dpermudahknNYA

    ReplyDelete
  16. Wah.rupanya bakal ahli farmasi dia. Gudluck dik.. Buat yang terbaik ye..

    ReplyDelete
  17. wow....zaman belajar dulu praktikal lah aku paling suka...

    all the best dear...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oyeke, best memang best cuma penat sikit lar

      Delete
  18. rasanya tak perlu hafal nama2 ubat kot sebab masa akak warded hr tu pharmasist tu still google2 dalam dia punya smartphone ubat apa yg sesuai dan tak sesuai buat akak. bila tanya safe tak utk bfeeding, dia google2 lagik :p hehehehe.. good luck practical :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oyeke?? Tp apa2 pun still kena taw jugak pasal ubat2, mybe pharmacist tu masih baru kot..

      Delete
  19. hospital melaka?? my cousin yang kawin haritu pun kje kat sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm..xpasan pula..rasanya yang rawat luka2 tu kut..

      Delete
  20. eh?? org melaka?? sama lah kita^^

    Tapi ary study KL^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, hai orang melaka, salam kenal :)

      Delete
  21. Mesti best praktikal kat hsptal kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best jugak, dpt pengalaman baru..

      Delete
  22. Salam.

    Macamana praktikal hari ni? ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. A very tough job, nanti Teena cerita kt next entry ye, nantikan tau..

      Delete
  23. semoga dipermudahkan segala urusan..gud luck dear...

    ReplyDelete
  24. gud luck sis.. dayah dah follow sini.. hehe thanks follow me okay...

    ReplyDelete
  25. Farmasi Hospital Besar Melaka??? Wah...I wish you good luck yer dik. Memang busy nanti tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Busy sangat, balik rumah memang terus serang katil..haha

      Delete
  26. Good Luck yunk.. semoga success dlm kerjaya pilihan.. aminn

    ReplyDelete
  27. Selamat ber-practical!

    Jangan bagi salah ubat! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat nie, lepas sy filling prescription, staff akan check lg skali, kdg2 tu tersilap jugak lah. Tp lama2 tu da okey. Quite challenging eh kje kt hospital ni.

      Delete
  28. selamata menjalani praktikal
    moga dipermudahkan segala urusan sis
    sure dah berdebo2 nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak r, tp busy sgt, sampai xde masa nk berdebar2..
      Tq dear :)

      Delete
  29. selamat berpraktikal...
    kunjungan balas
    terima kasih sudi singgah blog zino..
    walaupun tinjau dari tingkap je hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, terima kasih juga sebab balas kunjungan :)
      Salam ukhuwah.

      Delete
  30. gud luck dear...
    practikal dengan niat ikhlas k sayang....
    cik akak doakan yang terbaik untuk adik akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih akak :)
      Gud luck jgk kpd cik akak.

      Delete
  31. Good luck..dlm pelajaran kena serius tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq, biar serius tp enjoy with the work..

      Delete
  32. tak tau kenapa...tapi baru2 ni sy teringin nak jadi pharmacist haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, ada hint nie, let's join the club!!

      Delete
  33. hey...blogwalking nice blog...do follow back :)

    ReplyDelete
  34. Yeay selamat praktikal.. nina bru je habis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung laa dah nak habis, my journey just started...

      Delete
  35. dah lama tak blogwalk nih.. jom!

    ReplyDelete
  36. Banyak cabaran jadi farmasis kan? Nak memahami tulisan doktor yg mcm spring, nak hafal nama ubat.....dan satu lagi yg penting jangan tersilap memberi ubat kpd pesakit....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahu x pe, nak hafal tu sikit2 boleh la, cuma nak hafal position ubat tu amik masa jugak. Ditambah pula dengan tulisan doc yg penuh berseni, mmg mencabar.

      Delete