Thursday, 16 May 2013

Selamat Hari Guru

Assalamualaikum..

Bersempena hari guru, aku nak kongsi sebuah cerita aku dengan seorang guru. Ceritanya bermula apabila aku mendapat tawaran ke sebuah sekolah semasa berada di tingkatan 4.

When I was in form 4...

Keputusan ujian yang telah aku lalui buat pertama kalinya sejak masuk ke sekolah baru akan diumumkan. Sebenarnya aku agak takut + risau sebab bagi aku semua kawan2 aku pandai2, mesti aku akan jauh ketinggalan dalam pelajaran sekolah aku hanya ada pelajar ting 4,5,6. Pada hari itu, kami mendapat markah bagi subjek biologi. Aku dapat A ??? Seriously betul ke ni ?? Pada masa tu ramai jugak la kawan2 aku yg gagal, dan aku pun pelik macam mana la aku boleh dpt result yang boleh dikatakan cemerlang jugak laa. Mulai hari itu, Biologi adalah subjek yang paling aku suka! Aku suka cikgu Zalina yang mengajar kami subjek biologi. Tapi, ujian seterusnya markah aku biasa2 jer..   :(

When I was in form 5...

Sekali lagi aku akan menduduki ujian pertama sebagai pelajar yang akan menduduki SPM tahun itu. Tapi, result Biologi aku kali ni sangat hambar, aku GAGAL. For the first time as I studied in that school, I failed and I never got 'E' in my examination sipi sipi tu adelah and it was my favourite subject. Mula2 tu xde rasa apa2 pun, yelah baru ujian pertama, relaks la. Tapi balik je kt asrama aku menangis sorang2 dalam tandas memang kelakar kalau nak diingatkan kawan aku sorang pun x taw yang aku nangis. So, aku tekad nak belajar dengan lebih gigih lagi, x mau lah ada color merah dalam slip.

SPM day, paper Biology...

Pagi tu Cikgu Zalina mengiringi kami masuk ke dewan peperiksaan, macam biasa, aku adalah pelajar terakhir yang akan masuk sebab malas nak bersesak sesak dengan kawan2 yg lain. Aku ternampak kelibat Cikgu Zalina, aku pun salam lah dia, pastu dia cakap kat aku macam ni, "buat betul2 tau Fatina" , Eh, cikgu ingat nama kita lah yelah aku ni x famous+ pandai mana pun.   Makin bertambah lah semangat aku nak jawab exam pagi tu, then tiba2 Cikgu lalu kt koridor dan dia lambai kat aku hehe time tu rasa macam ada artis babai kat kite dan aku dengan penuh gembiranya menjawab soalan Biologi. Petang tu ada paper 2 bagi subjek yang sama. Aku still study kt celah2 dewan tu dan sanggup x lunch makan kuih jer buat isi perut. Semangat nak menjawab berkobar kobar masa tuh.

Announcement of SPM result...

Alhamdulillah result aku sangatlah unexpected. Biar betul??? Tanpa disedari air mata jatuh berguguran terharu dengan parents, guru2, rakan2 yang banyak membantu, dan aku dapat A- bagi subjek Biologi, kira ok la tu, janji ada A.

Terima Kasih kepada SEMUA guruku yang telah mendidik aku sehingga aku menjadi aku pada hari ini. Apa2 pun Cikgu Zalina adalah yg terbaik...

Rindu suasana sekolahku..
5 unique things in K.I.S.A.S.   #biahsolehah#tarbiah#teachers#friends#ukuwah#

41 comments:

  1. hebatnyaaaa, dapat A, nina spm biologi C6. hahah
    btw, selamat hari guruuuu :)

    ReplyDelete
  2. mereka pembakar semangat pada kita.. ;)
    terima kasih pada semua cikgu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul3. mereka pembakat semangat kita .

      Delete
  3. Jasa paling saya ingat cikgu sekolah rendah saya. Masa sekolah menengah, tidaklah saya ingat sangat.

    Tahniah juga kerana cikgu Zalina anda seorang pendidik yang berjaya. Buktinya, awak pun berjaya kini. (y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih, sekolah rendah saya pun best juga tp x ingat sgt..paling ingat masa f4 & f5..

      Delete
  4. selamat hari guru....bio dpt A???wah tahniah....

    ReplyDelete
  5. wahh bio dapat A..wow! congrats..
    hehe
    btw happy teachers day...=)

    visit you and follow u.=)

    ReplyDelete
  6. U r my junior teena, way my junior.... Hehehe....tp akak dulu kelas akaun, spm tahun 1996 :-) kelas satu tingkatan masih banyak ke? Zaman akak dulu ada 12 kelas untuk satu tingkatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seriously ??? seronoknya dpt jumpa senior KISAS, skang still ada 12 kelas,same mcm dulu... nice to meet u :)

      Delete
  7. wah ....tahniah .... tecer ni insan yang sgt great and grand ..... so diorang salah satu yang membuat great and grand generation ...... hurm , zaman sekolah saya menyedihkan ...

    btw ..... wish all the best tecers of luck ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih, masing2 ada kisah zmn sek yg tersendiri kan.

      Delete
  8. seronoknya baca pengalaman teena :)

    selamat hari guru :)

    ReplyDelete
  9. warna warni time kt sekolah itu jd kenangan indah kan... selamat hari guru

    ReplyDelete
  10. Bio dpt A? Terer la...hee..selamat hr guru buat smua guru sluruh malaysia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, mula2 je dpt A, pastu dpt C jer..

      Delete
  11. Assalamualaikum :) Seronoknya zaman sekolah akak :) Done following urs kak. Mind follow mine?

    http://dinarahmat.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam..gud luck in your exam, done following u :)

      Delete
  12. sy pon terharu bc kisah ni awk...sorry baru sempat nak singgah..salam kenal ye dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi singgah :) appreciated

      Delete
  13. teringat zaman sekolah dulu =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman sekolah mmg byk kenangan kan..

      Delete
  14. sweetnya kenangan tu, mesti cikgu zalina ni baik orangnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua cikgu Teena baik2, tp cg Zalina special ckit..hehe

      Delete
  15. cantik blog...bnmpak simple dan kemas..selamat berblogging

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih :)ni baru jer nak cuba tukar, x reti sgt pun..

      Delete
  16. jasa guru2 ttp kita kenang sampai bila2 kan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul3, memang tak terbalas jasa guru2 kita.

      Delete
  17. Assalammualaikum.

    Setiap orang ada kenangan dengan guru kan :)

    #Teena tukar template ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam..aah, tp x reti sgt..hehe

      Delete
  18. hye
    iema dtg bls kunjungan + follow sini ^^

    ReplyDelete
  19. selamat hari guru..
    jom join mini GA ciksu nak..
    tamat malam ni :)

    ReplyDelete
  20. masing2 ada kisah dengan cikgu masa sekolah....:)
    salam kenal n follow sini.

    ReplyDelete