Friday, 17 May 2013

CSI : Crime Scene Investigation

As-salam...


This holiday I spent most of my time by watching television and I prefer to watch CSI@Crime Scene Investigation. It improves my knowledge about science and it relates with some of my subjects, pharmaceutical. Besides, I can learn a lot of methods and tricks to solve mysterious cases that can be proved scientifically in laboratory studies by professional scientists and police.

*Let me speak in Malay.



Kadang-kadang terfikir juga kenapa kes-kes jenayah di Malaysia macam susah untuk diselesaikan, sambil bercakap "kalaulah aku dapat panggil orang2 CSI kt luar negara tu datang sini kan best". Tapi itu hanyalah angan2 yang tak akan menjadi kenyataan pun. Seronok tengok diorang gunakan teknologi yang begitu canggih bagi membantu siasatan dan yang best nye, apa yang aku belajar sama dengan apa yang diterangkan oleh diorang.


Paling suka tengok CSI:NY


Enjoy to watch CSI !

32 comments:

  1. Suka jugak, tapi dulu-dulu. Pastu dah mula tengok mentalist, dan banyak lagi series.. heee.. tapi sehari kene limit satu episode je. kalau tak, memang terlajak.

    Btw, kawan kat st pete. Amek engineering kan? Saya tak ramai sangat kawan kat st. pete. Nama dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainishahirrah...dy amik marine..

      Delete
  2. jenayah kat malaysia ni pun dah ala2 oversea dah...adoi...

    ReplyDelete
  3. Dari suatu sudut yang lain (sudut scene yg tak lojik), CSI sebenarnya menjadi bahan lawak ramai orang pula. hahaha

    Kami tak minat sangat CSI, sebab dalam canggih banyak sungguh yang tak lojiknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah, kadang ada jgk rasa mcm tu, x logik..

      Delete
    2. Tak logik? Betul tu. Contohnya CSI Miami. Jenayah berlaku waktu pagi, dan malam nya dah setel. MWAHAHAHAAA... sangat cepat oke mereka menyelesaikan masalah.

      Tapi saya masih enjoy tengok CSI Miami dan NY aje sebab mereka masih kekalkan pelakon asal dari season 1 lagi.

      Delete
  4. tenkiu ye sbb sudi support..
    meh semak link uols dan nantikan keputusannya pada bila2 masa sahaja

    http://lobaksusue.blogspot.com/2013/05/senarai-link-perserta-yang-join-qr-mini.html

    ReplyDelete
  5. I mmg suke gile tgk csi. Cte csi wat I tnganga mulut kagum dgn tknologi.mihmih. Tp I plg ske csi miami.

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Kadang2 tgok jugak..tp Teena lg minat CSI..



      Delete
    2. Saya! Saya! (Angkat tangan).

      Saya minat Leverage!

      Delete
  7. Salam.

    Masa mula2 citer ni kuar, lana layan. Tapi skrg ni dah bnyk series, tak terlayan dah,hahahah

    Pernah tgk Criminal Minds? Yg ni pun best. Bnyk term bidg psikologi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah jugak tgok iklan dia, tp x sempat nak tengok

      Delete
  8. Salam... Kunjungan semula... Terima kasih sebab terjah blog tak seberapa dari saya... :)

    ReplyDelete
  9. "kenapa kes-kes jenayah di Malaysia macam susah untuk diselesaikan"

    Sebab polis kita banyak korup. Bila ada certain kes yang mereka perlu panggil polis luar, saya rasa malu sebenarnya. Kalau polis di negara lain boleh selesaikan, kenapa kita tak boleh? Kita ni banyak sangat alasan sebenarnya, dan kita tidak bersungguh dalam nak selesaikan masalah. Lagi pun kita ni kan jenis yang sikit² tak pe, tak pe, tak pe.

    ReplyDelete
  10. hi Teena, Followed your blog already. An interesting blog, love it. May I give you advices, I would you to change your comment section, better make it popup window, better that way, but if you prefer this way, why not right?
    Your blog is colourful, I could see you are a bubbly person. and Thank you for reading and commenting on blog. Thank you. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. you're welcome ! I always blogging by ipad, so it's quite difficult for me to read the comment by popup window, anyway thanks for the advice, already follow your blog too :)

      Delete
  11. akak tak ikut cerita ni.. hehe.. bagi pendapat akak, kat mana2 pun sama je, memang penjenayah tak dapat dipisahkan dengan mangsa.. jadi kita kena sama2 berganding bahu untuk membenteras jenayah, insya-Allah..

    ReplyDelete
  12. CiM mmg addict dgn CSI ni. sometime unxpected diorg pnya invistigation case tu kannnnnn

    ReplyDelete
  13. suka tgk csi jugak .. iyelah kenapa eh janayah kat malaysia ni pyh nak selesai .. menjadi2 adalah...

    ReplyDelete
  14. waduhh.. ni citer kegemaran teman tauu! memang suka je tgk cara diorng menyiasat.. heee..

    ReplyDelete