Thursday, 1 March 2018

Tempat Menarik di Bandung, Indonesia

Assalamualaikum

Dari dulu aku telah menyimpan azam untuk update blog waktu tengah cuti sem ni. Cuti dah nak habis pun, minggu depan dah start kelas. Oh ye, tahun ni adalah tahun akhir (dan sem terakhir) aku bergelar mahasiswa (insha Allah). Lepastu dah habis belajar YEAYYYYY!!! Kiranya ini adalah cuti semester terakhir aku. Best jugak cuti, dapat relaks, tak payah belajar, tak payah siapkan assignment, takde exam. Cuti kali ni juga aku sempat pergi ke Bandung, Indonesia. 

So, di sini aku nak share beberapa tempat menarik yang wajib korang lawati jika ke Bandung:

1. THE LODGE MARIBAYA, LEMBANG

Bagi yang sukakan kehijauan alam semula jadi, The Lodge Maribaya adalah tempat yang sesuai. Tempat ni jugak merupakan salah satu wishlist aku. Tiket masuk di sini berharga Rp 20, 000. Dibuka pada pukul 9 pagi hingga 4 petang. Bagi aku, waktu yang sesuai untuk datang ke The Lodge adalah pada waktu pagi sebab kalau datang petang, takut ramai orang dan cuaca tak menentu.

 Valley Swing

Di sini terdapat pelbagai 'ride' yang kita boleh naik. Setiap 'ride' dikenakan bayaran lain iaitu Rp 10,000/pax. Bayaran Rp 20, 000 hanya untuk tiket masuk sahaja ya.


Zip Bike

Zip Bike ni aku excited, tapi bila dah naik, mak aiii cuaklah jugak. Menggigil tangan aku nak lepas tangan kat basikal tu. Demi sekeping (berkeping sebenarnya haha), ku gagahkan juga diriku. 

  Sky Tree

Lawa kan view background pokok-pokok hijau kat belakang. Di setiap 'ride' ini akan ada photographer yang ambilkan gambar, kita just posing jer. Sebelum balik, ada satu kaunter untuk kita pilih gambar-gambar yang kita nak. Dan...setiap gambar berharga Rp 10, 000. Soft copy sahaja ya, kalau nak print, ada harga lain. So, korang kiralah berapa total entrance + ride + gambar. Ok menangis kat bucu katil jap. Tapi Rp 10, 000 lebih kurang RM 3. 

  Entrance ticket tu sila simpan ye, boleh dapat susu ni sebelum balik, just tunjuk je tiket.

Dari tempat parking kereta, kita akan menaiki angkot untuk masuk ke kawasan The Lodge. Angkot ni dah include sekali dengan harga tiket masuk, tiada bayaran dikenakan.


2. THE FARM HOUSE, LEMBANG

Farm House yang juga terletak di Lembang hanya beberapa minit perjalanan dari The Lodge. Tiket masuk berharga Rp 20, 000/pax. Kat sini terkenal dengan rumah hobbit atau pun dikenali sebagai The Hobbiton House.

Hai, selamat datang ke rumah baru saya, The Hobbiton!

Macam biasa, entrance ticket sila simpan ya, boleh dapat susu jugak.


Kat sini juga terdapat Mini Zoo. Ada kambing biri-biri, kura-kura, hamster, tupai, macam-macam lagi lah. Biri-biri kat sini bulu dia sangat gebu okay dan juga friendly, cuma aku je yang takut haha.

Kat sini ada jugak laluan lock & key. Ada juga taman-taman, nice view kat sini. Cuaca pun sejuk ye. Di Bandung, walaupun tengah hari ada matahari, tapi tak rasa pun panas, sejuk je. Suhu kat sini aku rasa dalam 21 degree celcius kot.


3. FLOATING MARKET, LEMBANG

Gambar ni nampak tak center, tapi kapal tu aku rasa center dah. Ish... Ok Floating Market ni pun hanya beberapa minit je dari Farm House, dalam 5 minit jugak aku rasa. Ketiga-tiga tempat; The Lodge, Farm House, Floating Market, terletak di Lembang iaitu di selatan Bandung.

Kat sini ada tasik di tengah-tengah kawasan dan sekeliling tasik ini terdapat gerai-gerai yang menjual pelbagai makanan di atas sampan.




Over tak aku edit gambar ni? HAHAHA over tak over okay je lah kot.

Kat sini dapat coffee, bukan susu.


4. KAWAH PUTIH

Kawah Putih ni merupakan kawasan gunung berapi suatu masa dahulu. Harga masuk 
Rp 70, 000/pax. Disebabkan kami foreigner, dapat harga mahal. Kalau orang local, tiket masuk lebih kurang Rp 20, 000 je. Jauh kan beza dia hmm... 

Sebenarnya waktu kitorang sampai ni tengah hujan. Walaupun tak lebat sangat, tapi angin yang kencang dah cukup buat kitorang basah kuyup. Pakai payung pun, still basah. Nasihat aku, sila pakai baju tebal kalau nak ke sini dan sediakan baju hujan siap-siap. Dan semestinya, sediakan payung sebelum hujan. 

Kita akan menaiki angkot untuk masuk ke kawasan kawah putih. lebih kurang 10 minit perjalanan. Belum masuk lagi, dah terasa udara sejuk kat sana. Kat luar kawasan ni ramai orang tempatan sewa payung & baju hujan. Tapi harga tak masuk akal, memang taklah. Aku lebih rela berbasah daripada duit aku habis sewa baju hujan LOL.

Air kat sini mengandungi sulfur. Bau dia kuat. Belum nampak kawahnya, bau dia kita dah cam.

Kesian ayah kena tahan sejuk kat sini. Temperature almost 14C.

 Background tu macam 'Into the Woods' sangat kan!


Nampak tak baju kitorang basah kuyup!

Aku tak sure lah ini seni ambil gambar atau kamera sengit. Aku mintak budak laki mana amikkan gambar, macam ini jadinya...
Kawah Putih terletak di Utara Bandung. Di sepanjang perjalanan, view kiri kanan jalan sangat HIJAU! Ada ladang teh, ada sawah padi, sangat cantik. Nampak tak ladang teh ni pun berkabus je. Dalam kereta tak payah buka air-cond pun, amik udara segar lagi best!

Padi kat sini ditanam bertingkat-tingkat. Kat Malaysia pun jaranggg sangat dapat masuk sawah!


5. CIBADUYUT

Source: Google
Okay, sekarang kita masuk tempat shopping pulak,Selepas balik dari kawah putih / ladang strawberry, boleh singgah Cibaduyut. Aku tak tahu pun kat sini boleh shopping, yang aku tahu Pasar Baru jer. Rupanya kat sini lagi best dan murah-murah. Sini famous dengan barangan kulit. Ada kasut, tali pinggang, wallet, jaket, macam-macam lagi lah. So, kat sini tempat wajib datang untuk shopping ye. 

6. PASAR BARU, BANDUNG

Source: Google
Pasar Baru terletak di tengah-tengah Kota Bandung. Ada 8 tingkat. Haaa pilihlah nak tingkat yang mana. Rambang mata ok. Kat sini famous dengan kain lace. Kitorang sekeluarga sempat lah jugak beli kain lace, siap tempah pulak tu! Baju 5 pasang siap dalam masa 1 hari je. Tailor tu hantar baju kat hotel kitorang pukul 12 malam. Tepat-tepat sebelum flight kitorang esok pagi. Fuh, nasib baik sempat siap. Dah lah bayar full, kalau tak siap hmm memang gigit jari laaa.

Source: Google
Dah kenapa semua tempat shopping amik gambar kat google je? Well, orang kalau dah shopping memang tak ingat nak bergambar, nak makan ke. Memang leka tengok barang shopping je hahaha. Aku sempat beli blouse, telekung, baju batik, beg, haaa kau cakap apa jer yang aku tak beli. Souvenirs kitorang beli kat sini kena tipu, dia bag harga 2x ganda mahal. Padahal kat Cibaduyut, souvenirs yang sama murah lagi. Untuk taknak rasa sakit hati, kalau aku nampak barang yang sama yang aku dah beli, aku taknak tengok harga lagi. Sebab kalau lagi murah dengan barang yang aku dah beli, nanti akan sakit hati. LOL. Sebelum beli, bargain betul-betul ok.

7. RUMAH MODE

Source: Google
Kat sini, bayak baju-baju macam kat shopping mall. Harga pun boleh tahan murah, Mcam kat padini, brands outlet. Tapi kat sini tak beli apa-apa pun, sebab sama jer kat Malaysia pun ada jugak baju-baju macam tu.

8. KARTIKA SARI

Source: Google
 Kat sini jual kek-kek. Brownies dia pun sedap!!!

Overal Bandung satu tempat yang cantik yang sukakan pemandangan yang indah-indah. Yang sukakan shopping terutamanya kalau nak beli baju kahwin, nak buat baju kat sini sangat recommended. Kalaulah aku kahwin dalam masa terdekat ni, confirm memang akan buat baju kat sini. Tapi tak kahwin lagi kan, so kita buat baju raya sahajalah ye kekeke.

Penduduk di sini juga rajin. Masing-masing berusaha bekerja demi sesuap nasi. Dorang tak minta sedekah, tapi dorang mencari sekecil-kecil kerja seperti menjual 'stick touch & go' di jalan raya tatkala traffic merah. Hehe. Kat sini juga dorang mengamalkan bagi 'tips'. Tak kisahlah orang hotel tu tolong angkat kan luggage, ada orang tolong jaga traffic & bagi laluan kenderaan, bagilah tips ye. Bagi sikit pun ok dah.

Lagi satu, kalau nak pergi Bandung, aku rasa dalam 4 hari dah cukup. Duduk lama-lama macam takde apa sangat. Takkan setiap hari nak shopping kan. Tempat-tempat menarik pun sempat je habis dalam 2 hari tu. Lagi 2 hari, pergi shoppng haha.

Satu perkara menarik yang aku sempat experience, waktu kitorang kat sini terjadinya fenomena Gerhana Bulan. So selepas asar sampailah malam, dalam pukul 10 masjid-masjid akan bertakbir. Takbir maca hari raya ok, yang sayu bunyi nya tu. Serious rasa macam beraya kat perantauan. Waktu aku solat maghrib pun dorang tengah takbir lagi,  non stop. Dah habis solat, tetiba nak nangis, rasa rindu kat famili. Padahal famili ada jer depan mata waktu tu. Drama jer tau! 

Till then!

19 comments:

  1. rindunya nak pergi Bandung lagi
    harap ada rezeki
    amin

    ReplyDelete
  2. Memang wishlist nak pergi semua tempat yang ada dalam entri ini. Harap ada rezeki ke sana :)

    ReplyDelete
  3. Salam. Boleh tau itinetary kt bandung tak? Dgn nombor supir. .mcm best je tempat2 u pegi

    ReplyDelete
  4. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (aamiin).. Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta/Jogja. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta/Jogja dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    WhatsApp : +6282282222896
    WhatsApp : +6282214441280
    WhatsApp : +6282280000071
    Call : +6282280000071
    Call : +6282282222896
    Call : +6282214441280
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : www.Dhanitourindonesia.com Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Allah kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Kami pun menyediakan paket Transport dan Hotel.
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung/Jakarta/Jogja.
    Kami menyediakan pakej Transport dan Hotel, Pakej Full Board.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik Dhani Tour Bandung Transport… (Insya Allah) Jom mari melancong diBandung/Jakarta/Jogja Murah sahaja..
    Terimakasih

    ReplyDelete
  5. Menarik coretan anda. Transtudio Theme Park, dan Gunung Tangku perahu tak pergi ke?

    ReplyDelete
  6. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (aamiin).. Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta/Jogja. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta/Jogja dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    WhatsApp : +6282282222896
    WhatsApp : +6282214441280
    WhatsApp : +6282280000071
    Call : +6282280000071
    Call : +6282282222896
    Call : +6282214441280
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : www.Dhanitourindonesia.com Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Allah kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Kami pun menyediakan paket Transport dan Hotel.
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung/Jakarta/Jogja.
    Kami menyediakan pakej Transport dan Hotel, Pakej Full Board.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik Dhani Tour Bandung Transport… (Insya Allah) Jom mari melancong diBandung/Jakarta/Jogja Murah sahaja..
    Terimakasih

    ReplyDelete
  7. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (aamiin).. Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta/Jogja. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta/Jogja dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    WhatsApp : +6282282222896
    WhatsApp : +6282214441280
    WhatsApp : +6282280000071
    Call : +6282280000071
    Call : +6282282222896
    Call : +6282214441280
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : www.Dhanitourindonesia.com Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Allah kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Kami pun menyediakan paket Transport dan Hotel.
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung/Jakarta/Jogja.
    Kami menyediakan pakej Transport dan Hotel, Pakej Full Board.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik Dhani Tour Bandung Transport… (Insya Allah) Jom mari melancong diBandung/Jakarta/Jogja Murah sahaja..
    Terimakasih

    ReplyDelete
  8. Salam sejahtera Tuan,puan,abang dan kakak.
    Jom gi bandung!! Kami Irdi Tour, Punya pakej terbaru untuk menemani perjalanan Tuan/Puan Di Bandung, Jakarta, Jogyakarta.
    Di Bandung mulai dari harga Transfort Rp 300.000 Tuan/ Puan Bisa menghabiskan masa seharian di Bandung.
    Harga sudah include :
    * Minyak
    * Driver/ Guide ( Setia menemani tuan/ puan )
    * Parking
    * Private Transfort
    * Tol

    Exclude
    * Entrance Fee ke tempat- tempat pelancongan untuk persons dan kereta.

    List Harga sewa Transfort/ kereta perday nya.

    * Suzuki Apv Rp 300.000/ Rm 94
    * Toyota Avanza Rp 300.000/ Rm 94
    * Toyota Inova Rp 400.000/ Rm 125
    * Nissan Evalia Rp 350.000/ Rm 110
    * Van Elf Short Rp 600.000/ Rm 187
    * van Elf Long Rp 800.000/ Rm 250
    * Pregio Rp 500.000/ Rm 157

    * Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.

    Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
    Whatsapp : +6281214741600 / +6281220477335
    FB Syarikat : Irdi wati
    Fanspage : IRDI TOUR BANDUNG
    Email : irditourbandung@gmail.com
    Blog : www.keretamurahpelancongan.blogspot.com

    Yuk segera boking dijamin Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi,
    dan layanan yang di berikan sangat baik dan jujur sehingga Tuan/ Puan bisa menikmati cantiknya kota Bandung.

    ReplyDelete
  9. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (aamiin).. Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta/Jogja. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta/Jogja dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    WhatsApp : +6282282222896
    WhatsApp : +6282214441280
    WhatsApp : +6282280000071
    Call : +6282280000071
    Call : +6282282222896
    Call : +6282214441280
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : www.Dhanitourindonesia.com Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Allah kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Kami pun menyediakan paket Transport dan Hotel.
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung/Jakarta/Jogja.
    Kami menyediakan pakej Transport dan Hotel, Pakej Full Board.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik Dhani Tour Bandung Transport… (Insya Allah) Jom mari melancong diBandung/Jakarta/Jogja Murah sahaja..
    Terimakasih

    ReplyDelete
  10. Greeting traveler

    Jom cuti2 Bandung,
    284 RM/ kepala
    4 Hari 3 Malam
    Murah tapi tak murahan..
    harga budget service 5 star...
    Nak pegi mana mana pun boleh, no rule, asal customer senang πŸ˜‰

    sudah masuk sekali
    ✅ Hotel 3 star berhampiran cihampelas shoping mall
    ✅ Bilik deluxe, satu bilik untuk 2 orang
    ✅ Tea maker dalam bilik
    ✅ Makan pagi
    ✅ Airport transfer
    ✅ Transport untuk tour 4 hari
    ✅ Supir yang ramah dan mesra
    ✅ Minyak
    ✅ Tol
    ✅ Parking
    ✅ Kereta with good aircon

    Minat segera whatsapp admin yaa..
    10 orang pertama dapat percuma :
    ✅ bags Louis vuiton
    ✅ free indonesian sim card 1 pack


    whatsapp admin jangan lupa
    +6285318490001
    email : primeratrans@gmail.com
    facebook : Primera Trans Bandung

    ReplyDelete
  11. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (aamiin).. Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta/Jogja. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta/Jogja dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    WhatsApp : +6282282222896
    WhatsApp : +6282214441280
    WhatsApp : +6282280000071
    Call : +6282280000071
    Call : +6282282222896
    Call : +6282214441280
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : www.Dhanitourindonesia.com Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Allah kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Kami pun menyediakan paket Transport dan Hotel.
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung/Jakarta/Jogja.
    Kami menyediakan pakej Transport dan Hotel, Pakej Full Board.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik Dhani Tour Bandung Transport… (Insya Allah) Jom mari melancong diBandung/Jakarta/Jogja Murah sahaja..
    HARGA PROMOSI

    ReplyDelete
  12. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (aamiin).. Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta/Jogja. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta/Jogja dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    WhatsApp : +6282282222896
    WhatsApp : +6282214441280
    WhatsApp : +6282280000071
    Call : +6282280000071
    Call : +6282282222896
    Call : +6282214441280
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : www.Dhanitourindonesia.com Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Allah kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Kami pun menyediakan paket Transport dan Hotel.
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung/Jakarta/Jogja.
    Kami menyediakan pakej Transport dan Hotel, Pakej Full Board.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik Dhani Tour Bandung Transport… (Insya Allah) Jom mari melancong diBandung/Jakarta/Jogja Murah sahaja..
    HARGA PROMOSI

    ReplyDelete
  13. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (aamiin).. Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta/Jogja. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta/Jogja dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    WhatsApp : +6282282222896
    WhatsApp : +6282214441280
    WhatsApp : +6282280000071
    Call : +6282280000071
    Call : +6282282222896
    Call : +6282214441280
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : www.Dhanitourindonesia.com Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Allah kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Kami pun menyediakan paket Transport dan Hotel.
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung/Jakarta/Jogja.
    Kami menyediakan pakej Transport dan Hotel, Pakej Full Board.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik Dhani Tour Bandung Transport… (Insya Allah) Jom mari melancong diBandung/Jakarta/Jogja Murah sahaja..
    HARGA PROMOSI

    ReplyDelete
  14. πŸ”ΊSalam Kenal Tuan & PuanπŸ”Ί
    πŸ‘‰Find the best before regretπŸ‘ˆ
    Maap Ikut Share ( Promote) My Company Kyrantrans ( Sewa Kereta Murah), Merupakan Sarikat di Bidang Travel agency Pelancongan yang sudah Biasa melayani Pelancong dari Negara Malaysia - Singapore - Brunei Tuk Melawat ( Melancong )
    # JAKARTA
    # BANDUNG
    # YOGYAKARTA
    Insya Alloh selama Tuan-Puan Melancong Crew kyrantrans akan membawa sampai Puas Hati ✌

    Adapun Yang akan kita Tawarkan...
             πŸ‘‰PAKEJ KYRANTRANSπŸ‘ˆ
    A.Transport all In
    πŸ‘Toyota avanza or Suzuki Apv
    ( 6 seater) Rp....
    πŸ‘ Daihatsu Luxio
    (6 seater) Rp....
    πŸ‘ Toyota Inova
    ( 6 seater) Rp....
    πŸ‘ Van Elp Short
    ( 12 seater) Rp....
    πŸ‘ Van Elp Long
    ( 15 Seater) Rp....
    πŸ‘ Toyota Hiace
    ( 15 seater) Rp....
    πŸ‘ Mini Bus
    (25 seater ) Rp.....
    πŸ‘ Big Bus
    (50 seater) Rp....

    B. Transport & Hotel
    πŸ‘ Hotel No Star
    Rp.....
    πŸ‘ Hotel 3*
    Rp......

    C Transport + Hotel + Makan
    πŸ‘ Restoran Tempatan & Halal
    Rp....
    Semua harga Dalam Rm Ikut Currency Bank❓❓❓

       * HARGA BUDGET &  BERBALOI *
                     ❓❓❓❓❓
    Untuk Maklumat SilaπŸ‘‡πŸ‘‡
    Call.   : +6281312767300
    Wa.    : +6281809692300
    Fb.     : Kyrantrans
    Email : Kyrantrans @gmail.com

    Saya akan bagi TIPS tuk PELANCONG AGAR TAK KENA TIPU SELAMA MELAWATπŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€
    πŸ‘‰ travel that gives you cheap prices
    πŸ‘‰ a naughty and resourceful driver

    Terima kasih Tuan & Puan sudah Membaca Promote Dari saya Semoga ada FAEDAHNYA πŸ™πŸ™πŸ™

      
         ❤ you're glad we thank you ❤

    ReplyDelete
  15. Asallamualikum
    Perkenalkan saya agoez koliciz driver cum tour guide Bandung
    Kami hadir menyediakan perkhidmatan Sewa Kereta Murah Di Bandung yang bepatutan dan murah.
    IDR 400.000/hari ( no extra charge )
    Include : minyak, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta.
    Kami juga menyediakan perkhidmatan Jakarta - Bogor - Bandung


    Merancang percutian dengan kami
    Dapatkan tawaran istimewa dari kami dan lebih banyak diskaun
    Dapatkan lebih seronok dari kami
    Dan perjalanan keselesaan untuk perjalanan anda
    Tempah sekarang mula sahaja idr 400.000/hari
    Ingin melancong dengan pakej murah? Kami berikan anda jawapanya.

    >Pakej transport + hotel..start from RM 220/pax 4day3night
    >full Pakej ( makan+tiket+transport+hotel ) ...start from rm 425/pax 4D3N

    Pakej Pelancongan & Pakej Percutian Murah Kat Bandung dijamin murah, jujur dan amanah !
    Jom !!! kami penuhi impian percutian anda sesuai bajet anda dengan harga berpatutan.
    kami mempunyai kepakaran khusus membawa pelancong ke Bandung.

    More info & more diskaun :
    Telefone/WhatsApp : +62 81222300871
    call/wa : +62 87888800871
    aguskolicis@gmail.com
    www.bogalakontransport.com
    www.sewakeretamurahbandung.com

    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    kami bagi bukti bukan janji dari BogalakonTransport Bandung... (Insya Allah)... Wassalam dan Terima Kasih...



    ReplyDelete
  16. salam ... kami dari Bandung Amanah Tour & Transport,

    jomm pegi Bandung dengan pakej jimat kami. Bandung Amanah Tour & Transport menyediakan Khidmat Transport kat Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, peramah & sopan

    Anda boleh melawat beberapa tempat menarik kat Bandung dengan guna perkhidmatan yang menyediakan kereta yang dikhaskan untuk di sewa di Bandung, dan anda boleh memilih kereta yang sesuai untuk anda gunakan di Bandung. Anda hanya menulis e-mel kepada kami atau hubungi kami, pemandu kami dengan kereta yang anda perlukan akan mengambil anda di mana-mana di Bandung.

    Bandung Amanah Tour & Transport membantu anda untuk meneroka Bandung, tempat untuk membeli-belah di Bandung, tempat untuk makan dan melihat pemandangan kat Bandung, panduan kami akan membantu anda meneroka Bandung City. Dan membawa memori manis.

    HARGA PAKEJ TRANSPORT SAHAJA :
    Suzuki APV ( 7seat ) rate RM 130/day *bandung city
    Daihatsu Luxio (seat) rate RM 130/day *bandung city
    Toyota Avanza ( 6seat ) rate RM 130/day *bandung city
    Toyota Innova VIP ( 7seat ) rate RM 170/day *bandung city
    Suzuki Ertiga (6 seat) rate RM 135/day *bandung city
    KIA Pregio ( 10seat ) rate RM 170/day *bandung city
    Isuzu Elf short ( 11-15 seat ) rate RM 230/day *bandung city
    Isuzu Elf Long ( 16 seat ) rate RM 285/day *bandung city

    * semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, makan pemandu.
    * Kereta Taip Daily/14 jam

    TERSEDIA JUGA PAKEJ JIMAT TRANSPORT & HOTEL 3D2N, 4D3N, 5D4N, ETC
    Untuk pakej 4D3N transport & hotel promo murah hanya sebesar RM 235/ orang untuk 6 orang dalam 1 group

    sudah include :
    - transport tour & hotel selama 4 hari 3 malam
    - pick & drop from bandung airport

    OPTIONAL PROGRAM :
    DAY 1
    *Tiba kat Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch & Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded ori Jeans )
    *D'fashion factory outlet kain potong
    *Membeli-belah di Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage,Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    DAY 2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Floating Market Lembang
    *Farmhouse Rumah Hobbit
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, gossip,level, etc)

    DAY 3
    *kawah putih crater/trans studio indor themes park
    *Glamping Lakeside
    *cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *factory outlet area riau street macam the secret, heritage,oases, etc

    DAY 4
    *check out hotel
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *paris van java shopping mall
    *Airport transfer

    FREE AND EASY TOUR, DAPAT DIUBAH MENURUT KEADAAN SEMASA

    Hotel guna 3star hotel selesa dan elok, letak tengah town Bandung dekat dengan pasar baru dan airport

    HOTEL FACILITIES :
    - pool
    - garden & fish pond
    - ade masjid kecil kat dalam hotel untuk sholat
    - cafe

    ROOM FACILITIES :
    - free wifi
    - hot & cold water
    - breakfast buffet
    - coffee maker
    - LCD TV 24 inch
    - TV cable

    TERM & CONDITION PAKEJ JIMAT :
    * included transportation for 4day 3night type kereta 7 seater all included
    * included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    * not included entrance fee
    * not included lunch and dinner
    * not included ticket flight and airport tax

    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain

    Service insya allah memuaskan
    Your comfort is our priority
    Harga murah tapi tetap BEST SERVICE!


    UNTUK TEMPAHAN DAN SEBARANG PERTANYAAN, SILA CONTACT :
    Email: touramanahbandung@yahoo.com
    phone : +62 88 1205 7848
    whatsapp : +62 838 2178 9103
    Fb page.: Bandung Amanah Tour & Transport
    bandung-indah.blogspot.com
    instagram : JOM_GI_BANDUNG_MURAH_JERR

    ReplyDelete

  17. assalamulaikum wr.wb.
    salam kakak dan abang semua
    Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta dan tour pakej di Bandung,Jogja dan Bali Buat kakak atau abang yang sudah merancang bercuti ke Bandung,Jogja dan Bali memerlukan pakej tour bolehlah contact kita kat number
    WhatsApp :
    +6281395588066 ( kak Naura)
    FB page : @poptransportbandung
    IG : @popholidaybandung
    ✔Insya Allah kami layankan service yang terbaik
    Kami pun menyediakan
    ✔pakej transport only
    ✔pakej hotel, breakfast and transport
    ✔pakej hotel, transport and meal
    ✔( breakfast, lunch and diner) and ticket
    lawatan
    akhir kata Jangan segan atau malu buat tanya pasal pakej kat company kita semua " HARGA BOLEH RUNDING "
    contact sahaja kat number whatapps dengan senang hati kita layan
    NB: service tak best kita bagi free

    "GOOD SERVICE WITH REASONABLE PRICE "

    ReplyDelete
  18. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (aamiin).. Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta/Jogja. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta/Jogja dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    WhatsApp : +6282282222896
    WhatsApp : +6282214441280
    WhatsApp : +6282280000071
    Call : +6282280000071
    Call : +6282282222896
    Call : +6282214441280
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : www.Dhanitourindonesia.com Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Allah kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Kami pun menyediakan paket Transport dan Hotel.
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung/Jakarta/Jogja.
    Kami menyediakan pakej Transport dan Hotel, Pakej Full Board.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik Dhani Tour Bandung Transport… (Insya Allah) Jom mari melancong diBandung/Jakarta/Jogja Murah sahaja..
    Terimakasih

    ReplyDelete
  19. Bismillah..
    Assalam / Salam sejahtera Tuan,puan,abang dan kakak.
    Perkenalkan kami team Best Tour Bandung, Kami ada menyediakan perkhidmatan
    Driver / harga pakej bercuti ke bandung.
    Pakej bercuti
    Pakej 1 = Rm 470 ( 6 Person ) 4D 3N [per pax]
    pakej 2 = Rm 470 ( 12 Person ) 4D 3N [per pax]
    pakej 3 = Rm 470 ( 20 Person ) 4D 3N [per pax]
    pakej GROUND = Rm 470 / 20 Pax 4D 3N
    Untuk detail nya sila cek website kami di www.besttourbandung.com

    Harga sewa Kereta per Day :
    # Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
    Rate: IDR 325.000

    # Toyota Innova [8-9 seat]
    Rate: IDR 450.000

    # Kia Pergio [9-10 seat]
    Rate: IDR 500.000

    # Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
    Rate: IDR 600.000

    # Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
    Rate: IDR 800.000

    # Toyota Hiace Commuter [15 seat]
    Rate: IDR 850.000

    *Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver and kereta
    *Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

    Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
    Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi.
    Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
    Armada kami siap hantar tuan/puan untuk menikmati cantik nya kota bandung,dengan harga jimat, sila hubungi whatsapp kami
    WhatsApp :+6282214268400
    WhatsApp :+6287825410700
    FB Syarikat : Punaza Besttour
    Fanspage : Best City Tour & Travel Bandung
    Email : Sapsudin.besttour@gmail.com
    Website : https://www.besttourbandung.com/
    Blog : http://sewakeretamurahmelancong.blogspot.co.id/

    NB : Walaupun promote saya kurang manis dalam perkataan nya, tetapi saya dan team sudah berpengalaman dalam memberikan kepuasan percutian di bandung.
    Jangan tertipu dengan kata manis perkataan, tapi percaya lah dengan kenyataan dari pengalaman kepuasan orang.
    Semoga informasi yang saya berikan dapat memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih

    ReplyDelete