Thursday, 1 March 2018

Tempat Menarik di Bandung, Indonesia

Assalamualaikum

Dari dulu aku telah menyimpan azam untuk update blog waktu tengah cuti sem ni. Cuti dah nak habis pun, minggu depan dah start kelas. Oh ye, tahun ni adalah tahun akhir (dan sem terakhir) aku bergelar mahasiswa (insha Allah). Lepastu dah habis belajar YEAYYYYY!!! Kiranya ini adalah cuti semester terakhir aku. Best jugak cuti, dapat relaks, tak payah belajar, tak payah siapkan assignment, takde exam. Cuti kali ni juga aku sempat pergi ke Bandung, Indonesia. 

So, di sini aku nak share beberapa tempat menarik yang wajib korang lawati jika ke Bandung:

1. THE LODGE MARIBAYA, LEMBANG

Bagi yang sukakan kehijauan alam semula jadi, The Lodge Maribaya adalah tempat yang sesuai. Tempat ni jugak merupakan salah satu wishlist aku. Tiket masuk di sini berharga Rp 20, 000. Dibuka pada pukul 9 pagi hingga 4 petang. Bagi aku, waktu yang sesuai untuk datang ke The Lodge adalah pada waktu pagi sebab kalau datang petang, takut ramai orang dan cuaca tak menentu.

 Valley Swing

Di sini terdapat pelbagai 'ride' yang kita boleh naik. Setiap 'ride' dikenakan bayaran lain iaitu Rp 10,000/pax. Bayaran Rp 20, 000 hanya untuk tiket masuk sahaja ya.


Zip Bike

Zip Bike ni aku excited, tapi bila dah naik, mak aiii cuaklah jugak. Menggigil tangan aku nak lepas tangan kat basikal tu. Demi sekeping (berkeping sebenarnya haha), ku gagahkan juga diriku. 

  Sky Tree

Lawa kan view background pokok-pokok hijau kat belakang. Di setiap 'ride' ini akan ada photographer yang ambilkan gambar, kita just posing jer. Sebelum balik, ada satu kaunter untuk kita pilih gambar-gambar yang kita nak. Dan...setiap gambar berharga Rp 10, 000. Soft copy sahaja ya, kalau nak print, ada harga lain. So, korang kiralah berapa total entrance + ride + gambar. Ok menangis kat bucu katil jap. Tapi Rp 10, 000 lebih kurang RM 3. 

  Entrance ticket tu sila simpan ye, boleh dapat susu ni sebelum balik, just tunjuk je tiket.

Dari tempat parking kereta, kita akan menaiki angkot untuk masuk ke kawasan The Lodge. Angkot ni dah include sekali dengan harga tiket masuk, tiada bayaran dikenakan.


2. THE FARM HOUSE, LEMBANG

Farm House yang juga terletak di Lembang hanya beberapa minit perjalanan dari The Lodge. Tiket masuk berharga Rp 20, 000/pax. Kat sini terkenal dengan rumah hobbit atau pun dikenali sebagai The Hobbiton House.

Hai, selamat datang ke rumah baru saya, The Hobbiton!

Macam biasa, entrance ticket sila simpan ya, boleh dapat susu jugak.


Kat sini juga terdapat Mini Zoo. Ada kambing biri-biri, kura-kura, hamster, tupai, macam-macam lagi lah. Biri-biri kat sini bulu dia sangat gebu okay dan juga friendly, cuma aku je yang takut haha.

Kat sini ada jugak laluan lock & key. Ada juga taman-taman, nice view kat sini. Cuaca pun sejuk ye. Di Bandung, walaupun tengah hari ada matahari, tapi tak rasa pun panas, sejuk je. Suhu kat sini aku rasa dalam 21 degree celcius kot.


3. FLOATING MARKET, LEMBANG

Gambar ni nampak tak center, tapi kapal tu aku rasa center dah. Ish... Ok Floating Market ni pun hanya beberapa minit je dari Farm House, dalam 5 minit jugak aku rasa. Ketiga-tiga tempat; The Lodge, Farm House, Floating Market, terletak di Lembang iaitu di selatan Bandung.

Kat sini ada tasik di tengah-tengah kawasan dan sekeliling tasik ini terdapat gerai-gerai yang menjual pelbagai makanan di atas sampan.




Over tak aku edit gambar ni? HAHAHA over tak over okay je lah kot.

Kat sini dapat coffee, bukan susu.


4. KAWAH PUTIH

Kawah Putih ni merupakan kawasan gunung berapi suatu masa dahulu. Harga masuk 
Rp 70, 000/pax. Disebabkan kami foreigner, dapat harga mahal. Kalau orang local, tiket masuk lebih kurang Rp 20, 000 je. Jauh kan beza dia hmm... 

Sebenarnya waktu kitorang sampai ni tengah hujan. Walaupun tak lebat sangat, tapi angin yang kencang dah cukup buat kitorang basah kuyup. Pakai payung pun, still basah. Nasihat aku, sila pakai baju tebal kalau nak ke sini dan sediakan baju hujan siap-siap. Dan semestinya, sediakan payung sebelum hujan. 

Kita akan menaiki angkot untuk masuk ke kawasan kawah putih. lebih kurang 10 minit perjalanan. Belum masuk lagi, dah terasa udara sejuk kat sana. Kat luar kawasan ni ramai orang tempatan sewa payung & baju hujan. Tapi harga tak masuk akal, memang taklah. Aku lebih rela berbasah daripada duit aku habis sewa baju hujan LOL.

Air kat sini mengandungi sulfur. Bau dia kuat. Belum nampak kawahnya, bau dia kita dah cam.

Kesian ayah kena tahan sejuk kat sini. Temperature almost 14C.

 Background tu macam 'Into the Woods' sangat kan!


Nampak tak baju kitorang basah kuyup!

Aku tak sure lah ini seni ambil gambar atau kamera sengit. Aku mintak budak laki mana amikkan gambar, macam ini jadinya...
Kawah Putih terletak di Utara Bandung. Di sepanjang perjalanan, view kiri kanan jalan sangat HIJAU! Ada ladang teh, ada sawah padi, sangat cantik. Nampak tak ladang teh ni pun berkabus je. Dalam kereta tak payah buka air-cond pun, amik udara segar lagi best!

Padi kat sini ditanam bertingkat-tingkat. Kat Malaysia pun jaranggg sangat dapat masuk sawah!


5. CIBADUYUT

Source: Google
Okay, sekarang kita masuk tempat shopping pulak,Selepas balik dari kawah putih / ladang strawberry, boleh singgah Cibaduyut. Aku tak tahu pun kat sini boleh shopping, yang aku tahu Pasar Baru jer. Rupanya kat sini lagi best dan murah-murah. Sini famous dengan barangan kulit. Ada kasut, tali pinggang, wallet, jaket, macam-macam lagi lah. So, kat sini tempat wajib datang untuk shopping ye. 

6. PASAR BARU, BANDUNG

Source: Google
Pasar Baru terletak di tengah-tengah Kota Bandung. Ada 8 tingkat. Haaa pilihlah nak tingkat yang mana. Rambang mata ok. Kat sini famous dengan kain lace. Kitorang sekeluarga sempat lah jugak beli kain lace, siap tempah pulak tu! Baju 5 pasang siap dalam masa 1 hari je. Tailor tu hantar baju kat hotel kitorang pukul 12 malam. Tepat-tepat sebelum flight kitorang esok pagi. Fuh, nasib baik sempat siap. Dah lah bayar full, kalau tak siap hmm memang gigit jari laaa.

Source: Google
Dah kenapa semua tempat shopping amik gambar kat google je? Well, orang kalau dah shopping memang tak ingat nak bergambar, nak makan ke. Memang leka tengok barang shopping je hahaha. Aku sempat beli blouse, telekung, baju batik, beg, haaa kau cakap apa jer yang aku tak beli. Souvenirs kitorang beli kat sini kena tipu, dia bag harga 2x ganda mahal. Padahal kat Cibaduyut, souvenirs yang sama murah lagi. Untuk taknak rasa sakit hati, kalau aku nampak barang yang sama yang aku dah beli, aku taknak tengok harga lagi. Sebab kalau lagi murah dengan barang yang aku dah beli, nanti akan sakit hati. LOL. Sebelum beli, bargain betul-betul ok.

7. RUMAH MODE

Source: Google
Kat sini, bayak baju-baju macam kat shopping mall. Harga pun boleh tahan murah, Mcam kat padini, brands outlet. Tapi kat sini tak beli apa-apa pun, sebab sama jer kat Malaysia pun ada jugak baju-baju macam tu.

8. KARTIKA SARI

Source: Google
 Kat sini jual kek-kek. Brownies dia pun sedap!!!

Overal Bandung satu tempat yang cantik yang sukakan pemandangan yang indah-indah. Yang sukakan shopping terutamanya kalau nak beli baju kahwin, nak buat baju kat sini sangat recommended. Kalaulah aku kahwin dalam masa terdekat ni, confirm memang akan buat baju kat sini. Tapi tak kahwin lagi kan, so kita buat baju raya sahajalah ye kekeke.

Penduduk di sini juga rajin. Masing-masing berusaha bekerja demi sesuap nasi. Dorang tak minta sedekah, tapi dorang mencari sekecil-kecil kerja seperti menjual 'stick touch & go' di jalan raya tatkala traffic merah. Hehe. Kat sini juga dorang mengamalkan bagi 'tips'. Tak kisahlah orang hotel tu tolong angkat kan luggage, ada orang tolong jaga traffic & bagi laluan kenderaan, bagilah tips ye. Bagi sikit pun ok dah.

Lagi satu, kalau nak pergi Bandung, aku rasa dalam 4 hari dah cukup. Duduk lama-lama macam takde apa sangat. Takkan setiap hari nak shopping kan. Tempat-tempat menarik pun sempat je habis dalam 2 hari tu. Lagi 2 hari, pergi shoppng haha.

Satu perkara menarik yang aku sempat experience, waktu kitorang kat sini terjadinya fenomena Gerhana Bulan. So selepas asar sampailah malam, dalam pukul 10 masjid-masjid akan bertakbir. Takbir maca hari raya ok, yang sayu bunyi nya tu. Serious rasa macam beraya kat perantauan. Waktu aku solat maghrib pun dorang tengah takbir lagi,  non stop. Dah habis solat, tetiba nak nangis, rasa rindu kat famili. Padahal famili ada jer depan mata waktu tu. Drama jer tau! 

Till then!

3 comments:

  1. rindunya nak pergi Bandung lagi
    harap ada rezeki
    amin

    ReplyDelete
  2. Memang wishlist nak pergi semua tempat yang ada dalam entri ini. Harap ada rezeki ke sana :)

    ReplyDelete
  3. Salam. Boleh tau itinetary kt bandung tak? Dgn nombor supir. .mcm best je tempat2 u pegi

    ReplyDelete