Monday, 20 May 2013

Kisah seorang ibu & anaknya

Assalamualaikum...


Malam tadi Tina blogwalking, tiba-tiba terjumpa satu entri ni, sayu lihat mereka dua beranak. Nak tahu lebih lanjut sila baca di SINI. Tina terharu tengok rakyat Malaysia yang lain turut membantu walaupun mereka tidak mengenali satu sama lain, itulah semangat yang kita nak tengok kan. Semoga ibu dan anaknya itu dapat meneruskan kehidupan beberapa hari di sana dengan tabah. Tina terbayang kalau kes macam ni terjadi kat famili kita, memang geram dengan pihak tersebut. Apa2 pun kita doakan agar mereka selamat berada di sana.

33 comments:

  1. Kalau nampak orang minta sedekah kat kedai, kurang nak saya beri sebab dalam hati ni memang terasa syak mereka ni sindiket.

    Selalunya derma kat masjid @ surau je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. ada jg baca citer ni..sedih kan..

    ReplyDelete
  3. sedih baca kisah nie..nasib baik ada org sudi membantu

    ReplyDelete
  4. Beginilah nasib rakyat marhaen....

    ReplyDelete
  5. hurmmm..amin..jom singgah kt kita http://aidamusbah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Allahu Rabbi..sedih sangat2... tetiba pulak rindu kat Keluarga di kampung..hahahaha..
    Ujian Allah terlalu berat untuknya..
    Alhamdulillah,ramai yang bantu..moga Allah membalas kebaikan mereka..

    ReplyDelete
  7. singgah sini :) tgok gmbar pn dah sedih..bguslah ada orang yg msih prihatin mmbantu..terharu ble bca kisah dia 2..

    ReplyDelete
  8. mak dara ada bc tetang kisah ni di blog mazidul.. mmg sedih dan kesian dgn nasib menimpa ibu dan anak tu.. rasa gerammm sangat pd air asia..

    ReplyDelete
  9. baru juga terbaca....pergh...hopely to all malaysian prihatin...

    ReplyDelete
  10. siyes blog ni cantik..minarik minat utk follow...ngeee....

    http://likukehidupan925.blogspot.com/2013/04/i-slalu-berdoa-dapat-b-kahwin-dgn-utapi.html

    ReplyDelete
  11. syukur Alhamdulillah mereka selamat tiba di Malaysia..

    ReplyDelete
  12. kesian kan... nsb lah ramai yg membantu n dh selamat sampai kt malaysia... beruntung nya dia sbb pg sama2 ngn blogger or wartawan mazidul... mmg dia sangat lantang tp kelantangan nyer membawa kebaikan...

    AA konon terlalu ikut buku sampai terlupa erti perikemanusiaan...

    ReplyDelete
  13. nasib MAS dah hantar diorang balik Malaysia :)

    ReplyDelete
  14. mmg sedihkan.. tpi MAS dah fly them back dah !

    ReplyDelete
  15. ada baca semalam.. memang kesian n sedih bila tgk nasib ibu ni.. kesian sgt2.. xtau cne lea klu kita lak kat tempat dia kan.. sib baik ada ramai yg mebantu n nasib baik MAS bantu hantar ibu n anak ini pulang ke msia..

    ReplyDelete
  16. sedih sy bace kisah diorg nih...

    ReplyDelete
  17. Baru tau kisah sebenar dia...siannya....

    ReplyDelete
  18. kesian kat dia dan anak..moga jadi iktibar

    ReplyDelete
  19. Selepas kes itu membuat kan saya tak berminat lagi untuk terbang dengan Air asia

    ReplyDelete
  20. Salam.

    Ini masalahnya bila bekerja, terlalu patuh dgn undang2. Kadang2 ada masa, kita kena bertindak ikut keadaan dan rasa perikemanusiaan..bukan semata2 follow je arahan yg ditetapkan.

    ReplyDelete
  21. KESIANNYA..NASIB BAIK ADA WARGA KITA YG SUDI MEMBANTU KAN..HUHU

    ReplyDelete
  22. Masing-masing ada salah sendiri. Jika ada sekecil itu baru saja baik dari demam, dibawa ke negara yang cuacanya sedikit berbeza, tidak mustahil untuk sakit semula.

    Cara menanganinya memang nampak ada salah there and here. Tapi si ibu pun saya tetap kata ada salah sendiri.

    Well... semoga segalanya dapat diselesaikan dengan bijak dan menjadi iktibar kepada kaki shopping yang gemar shopping ke luar negara.

    Bagi saya, jika nak shopping, elok tak bawak anak kecik. Kesian!

    ReplyDelete
  23. ada baca beberapa hari lepas...huhu..
    simpati dgn nasib yg menimpa mereka

    ReplyDelete
  24. sedih. klu terjadi kat diri sendiri cam na la kan. terima kasih pada yg membantu. hari ni hari dia. mana tau esok hari kita pula..

    ReplyDelete
  25. dlm kes ni kita tk boleh salahkan pd 1 pihak shj. semuanya salah, kalau ikut prosedur di airport mmg ketat lbh2 lg bg negara spt vietnam tu. mmg ramai yg terkejut dgn kejadian ni sbb bila di pasar2 mmg mereka baik, tp...sbnarnya mereka tidak, itu hanyalah utk mndptkn keuntungan shj. dan groubdflour staff di airport mmg trdiri dpt rakyat tempatan. spt mereka negara yg ada sejarah hitam psti akn kitai pelancong2 yg dtg sbb mereka mmg tak sukakn org luar. swaktu musim selsema burung, entrax (yg hanya melibatkn negara2 eropah), H1N1 juga mmg tlh mengetakn prosedur di airport.
    sptutnya, pd hari kejadian keluarga mangsa kena brtindak bijak dgn menghubungi kedutaan. kalau tk tahu bgaimana nk hubungi, di airport ada kaunter yg boleh dibuat rujukan.
    walaubagaimanapun, tahniah kpd semua rakyat Malaysia yg berada di airport. jasa anda semua mmg akan mnjadi kenangan bg keluarga mangsa. pihak MAS tlh melakukan tugas bijak dgn membuat penerbangan ikhsan kpd mangsa dan bayinya.

    ReplyDelete
  26. kalau x salah ada dlam berita haritu.
    tp xnak ambik tau sangat. hehe ..

    ReplyDelete
  27. alhamdulilah..mereka dah kembali ke malaysia

    ReplyDelete
  28. :) saling bntu... kita x tau bila hari kita :')

    ReplyDelete
  29. Awak ... kiter selalu baca blog awak tau .... boleh kiter tau
    nama awak ? .. maaf tanya terbuka camnie ... admire penulisan awak jer...
    :)

    my page: Butik Blouse Muslimah

    ReplyDelete