Friday, 28 June 2013

Alamak, Chicken Pox !!!

Assalamualaikum
Salam 19 Syaaban

Dua tiga hari ni rasa tak sedap badan jer, demam sikit. Tapi malas nak layan sangat demam ni, aku buat 'derk', mungkin penat sangat kerja kot, aku pergi kerja macam biasa. Kemudian muncul lebih kurang 5 bintik kecil di badan, "aish, apa pulak ni?" aku rasa macam nak kena chicken pox, tapi tunggu dulu kot, tak banyak lagi, pergi kerja jugak aritu. Pagi tadi dia dah keluar lebih banyak. Alahai habislah badan aku, dah macam monster pun ada, gatal dia jangan cakaplah, malam tadi tak lelap tidur sebab kena berada di posisi yang betul, kalau terkena blister tu, adushh, sakit woo...
Dapat lah MC seminggu tapi rasa macam tak cukup jer . Sebelum ni ada sorang abang PPF (Pembantu Pegawai Farmasi) kena chicken pox, minggu ni dia baru masuk kerja, dan semestinya aku telah dijangkiti kuman darinya. Harap-harap parut ni nanti dapat hilang sepenuhnya, muka I pun ada jugak uolls!!! hmm, nak buat macam mana, lepas ni memang kena pakai produk laaa...

Walaubagaimanapun, aku bersyukur dah kena chicken pox sekarang sebab :

1. Takde komitmen yang penting (nak kata sedang belajar, dah habis. Nak kata kerja, bukannya ada gaji) so nak cuti berapa lama pun no hal, ponteng jer.
2. Dapat merehatkan badan setelah penat bekerja.
3. Kena chicken pox sebelum berkahwin, at least nanti takde lah aku risau belum terkena lagi, dan ada masa lagi nak 'merawat' parut di muka ni. amboi ke sampai ke situ pulak aku fikir.
4. Dan paling penting, belum masuk bulan Ramadhan, kalau tak, tahu berapa hari kena ganti puasa.

Sebenarnya, aku tak tahu sangat pantang larang kalau kena chicken pox ni, yang aku tahu tak boleh makan kicap sebab nanti parut tu jadi gelap & susah nak hilang. Korang boleh share tak petua-petua dengan aku?

p/s - kalau korang nak berjangkit dengan aku, silalah komen di sini jika berani..haha

Semoga cepat sembuh ye Teena!

25 comments:

  1. he3..smoga cpat smbuh :) sy dh pnh kena, time 2 form2..bab petua xthu, tp sy brubat kg je..he3 tgok org kena c.pox ni seram pun ada, 1 bdan b'bintik2..yg sy thu jgan kena hujan..parut2 tu biasa la..

    ReplyDelete
  2. kesiannya teena..
    bykkan berehat n minum air masak bebyk yer(xpndai sgt sal tips nk jaga kesihatan nie..hehe)
    semoga cpt sembuh ya!

    ReplyDelete
  3. akak dah kena ms kecik. hubby akak hari tu kena masa puasa dekat2 raya 2011 berjangkit dgn anak. memang kesian dia. doktor kata kalau tua2 kena memang teruk. berjaga2 lah :p

    jgn mkn makanan yang gatal2. jgn lupa minum air kelapa. take care!

    ReplyDelete
  4. alamakkk....larikkkkk...nanti berjangkit...hehehehe

    moga cepat sembuh...jaga2 jgn tertinggal parut ye...

    ReplyDelete
  5. la.siannya dia.
    jgn makan kicap .nnti parut susah nk hilang

    semoga cepat sembuh ye

    *good luck dngn nuffnang ye

    ReplyDelete
  6. kenangan akak masa kena chicken pox..
    memula en. suami kena.. pastu berjangkit kat akak.. lepas tu kena kat anak sulung akak.. last kena kat anak no. dua.. kesian bila anak2 kena.. La ni dak Nuha je belum kena.. kalau dia kena nampak gaya ibunya kenalah cuti jaga dia kat rumah..

    psstt: masa akak kena dulu, bekas c.p yang dah kering tu jangan dikopek nanti tinggalkan kesan, air kelapa akak minum masa hari pertama je (nak bagi c/p tu cepat keluar), letak daun semambu kat bawah badan masa tidur, ramas2 mandi air daun semambu tu.. pantang makan makanan yang gatal2.. lain2 eemm.. kena google kut..

    ReplyDelete
  7. Saya dah lama x kena...rimas gak la bila kena tu. huu

    ReplyDelete
  8. Salam.

    Lana kena masa sekolah rendah..lama sgt dah.. tak ingat..

    Tapi, time dpt mc tu la plg ingt, gi sekolah ngn abah, nak hantar surat mc kat cikgu, classmate duk tnya, eh kenapa ko, rmai2 tnya..phewww..rsa dihargai..hahahaha

    Elak makan kicap tu..1st time lana dgr teena.. lana pun tak tahu sgt petua2 or cara nak kurgkan gatalnya tu. Tapi pernah dgr abah ckp, cari daun semambu.. org2 tua dulu, gunakan daun ni nak ubat gatal. Camna rupanya, leh google,hehe.

    ReplyDelete
  9. Lissa kena chicken pox waktu baby lagi. hehehe semoga cepat smbuh !

    ReplyDelete
  10. abang sy baru je kena chicken pox minggu lepas. sekarang dah elok da.. nak cepat elok jgan makan telor dan jangan mandi. hahaha.. sebab abg ckp kalau mandi dia makin berjangkit.

    ReplyDelete
  11. ala syian dia yea.. teman pun dh kena ciken pop.. lega..

    masa kena tu yg paling teman risau ialah 'ibu' dia.. teman asik doa jea mintak2 ibu dia kat tempat tersorok.. sebab diorang kata ibu dia tu kalau tumbuh kat muka memang sampai bila2 lea parut dia duk melekat kat situ.. pakailah krim apa2 pun.. tetap ada gak parut tu.. huk3.. tapi sib baik ibu dia tumbuh kat bahagian tersorok.. hee.. selamatt.. =P

    ReplyDelete
  12. akak dah pernah kena masa sekolah rendah dulu.. memang azab.. akak doakan semoga teena cepat sembuh ya..

    ReplyDelete
  13. Bahaya ni.. saya doakan awak cepat sembuh ye.. yg pnting jga pmakanan dan bnyakkan berdoa kpd Allah agar dsembuhkan cepat :)

    ReplyDelete
  14. hihi...cik akka dah kena waktu budak lagi...tak risau lah sangat....
    kalau soal parut tu...memang tetap akan ada..walupun hanya satu tau..hihi....
    tak caya...yengok sekarang nie..parut tu still ada lagi...tapi syukur bukan kat muka we..:)

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum..teena :)

    aah..benar cakap teena tu..elok juga lebih awal terkena sebelum bulan puasa nanti..x dpt puasa terasa rugi kn...dah la kena ganti pulak nanti.

    ayie pernah buat entry berkaitan deman campak ni..kat blog lagi satu :

    http://ayie-puteragahara.blogspot.com/2012/12/petua-menghadapi-demam-campak.html

    ReplyDelete
  16. bunda tak ingat samaada bunda pernah kene belum...tapi anak2 bunda pernah kene masa kecik2 dulu...pantang larang org tua2 jgn makan yg goreng2 n bermyal. kalau boleh jgn pakai pakaian tebal2 nti tak klua panasnyer..byk mnum air kosong..

    ReplyDelete
  17. ehhehehhe.. smga cpt smbuhhhh!! :) kalau kena masa sek bestt..dpt cuti pnjg2..kekekekek :)

    ReplyDelete
  18. Kalau takut parut jadi hitam, minumlah susu (ini bukan petua). Hehehehe.. Anyway.. moga cepat sembuh dan dipermudahkan segala urusan.

    ReplyDelete
  19. org tua-tua banyak juga pantang larangnya ....
    takley kena hujan , bolehjadi parut jugak ... jangan makanan seafood , takut gatal ...

    kami kena masa sekolah rendah .... uhuhu ~~~ kena pandai jaga , kalau ada parut juga , cuba guna dermatid , bagus ...

    ReplyDelete
  20. ahhhh jaga kesihatan :) semoga cepat sehat

    ReplyDelete
  21. Biasa r... Sy pernah kena skali... Pastu imun hehhee get well.soon ;)

    ReplyDelete
  22. Okje kena pun dah anak dara ...tak silap umur 22 gitu...tapi best sebab ralit kopek kopeng dia tu nanti hehe...

    ReplyDelete
  23. Saya baru kena , eh nanti kat muka ada parut tinggal parut ke ?!

    ReplyDelete