Monday, 17 June 2013

A.Y.A.H. (updated)

Assalamualaikum...

Beberapa hari yang lepas masa tengah filling prescription, terdengar akak-akak pegawai farmasi tu berborak, antaranya :

-anak darjah berapa pun tak ingat
-umur anak pun tak tahu
-kalau mak, semua mak tahu pasal anak, kalau ayah, hmm....
-nama penuh anak pun belum tentu ayah ingat

(yang last skali tu aku menyampuk)

Rupa-rupanya ada seorang ayah ni nak ambil ubat untuk anak dia tapi tak tahu maklumat mengenai anaknya.



Sebenarnya, setuju jugak dengan diorang sebab kadang-kadang aku pun pernah mengalami situasi yang sama. Maaf ye golongan bapa di luar sana, bukan semua macam ini tapi sesetengah jer. Apa-apa pun ayah aku tetap best. Sebab adik-beradik kitorang semuanya perempuan, sorang je lelaki dan semua belum kahwin sape nak boleh  datang ambil borang so ayah lah yang bertanggungjawab jaga kami. Kalau ada apa-apa kerosakan ayah lah yang betulkan, lampu rosak, mesin rosak, blackout, ayah yang jadi maintenance. Baru-baru ni ada bangkai cicak kat tepi tingkap, aku baru nak buang, tp errr...takut+geli, ayah jugak yang tolong buang. Nampak macam ngada-ngada, tapi itulah kami & ayah. Masa keputusan UPSR, PMR, SPM keluar dan melihat kejayaan kami, ayahlah orang yang paling gembira.

Semester lepas ayah macam lain sikit. Ada satu hari ni ayah tiba-tiba jer call, pelik lah jugak sebab selalu aku contact ngn emak jer, tapi jawab jela orang dah call kan (masa tu musim final exam). Ayah cakap phone rumah baru jer topup, so byk kredit lagi. Aku pun saja je usik ayah, "macam ni tiap-tiap malam boleh lah call kan". Then esok malam memang betul ayah call lagi, aik, pelik bin ajaib. So minggu tu tiap-tiap malam aku 'bergayut' dengan pakwe ayah jelah. hehe. Then, after every paper ayah akan mesej tanya boleh jawab tak exam tadi, agak2 boleh skor ke, malam ni pergi masjid ke (sebab slalu aku maghrib isyak kt Pusat Islam ( masjid univ) bla bla... Hmm, nampak sangat ayah mengharapkan kejayaan anaknya ni..


Walau apapun yang terjadi saya tetap  sayang ayah saya. <3 <3 <3

p/s- gambar ayah & abil sebelum ke solat jumaat

Ni pulak gambar tadi, hari ni (17/6) birthday Abil & kek untuk ayah sekali. yang lilin tu tadi dah terpadam tapi takde lighter nak nyalakan, pastu ayah pergi amik surat khabar nyalakan api dari dapur letak kat lilin tu. amboi takde besar lagi ke api nak bawak. Sume tergelak kot. Abil pulak tersengih jer, suka la tuh dapt kek birthday.

Lepas potong satu (slice of cake) ayah terus suap kat mulut sendiri.errrr...selalu orang suap orang lain dulu or potong la banyak sikit. nie lepaskan tekak sendiri dulu, ayah...ayah... pun bole..tahun ni jer dah berapa kali makan kek, lepas ni turn aku pulak, tp tak yah lah beli kek bagai, doakan kesejahteraan aku jadilah.

Selamat Hari Ayah !

25 comments:

  1. Hakikatnya...seorang ayah memang menyayangi anaknya sayang...tapi nak tunjukkan kasih sayang memang mereka terlalu jauh sekali.....hargailah kasih sayang...selamat hari ayah utuk ayah adik :)

    ReplyDelete
  2. Ayah yg sgt prihatin dn pnyayang :) Alhamdulillah, sy pn bersyukur dgn fmly sy skrg..btw borang 2 nk p ambl kt mn ye?? hahaha gurau je..

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah. Hakikatnya, ayah memang the best in the world! Tiada siapa yg boleh ganti tempat ibu dan ayah kita. :')

    ReplyDelete
  4. cara ayah tunjuk kan ksh syg nya mang beza..tp jauh di sudut hati sapa lah tak sayangkan anak..

    ReplyDelete
  5. selamat hari bapa kepada ayah teena dan ayah-ayah di seluruh dunia.. hargailah mereka ketika mereka masih ada dan titipkanlah doa setelah mereka pergi meninggalkankita.. :D

    ReplyDelete
  6. Saya tiada abah. Abah saya meninggal masa umur saya 18 bulan. Saya tak pernah rasa ada ayah. Tapi saya tak menyesal perkara ini berlaku, kerana saya tahu dan yakin Allah lebih mengetahui setiap perkara.

    ReplyDelete
  7. tak semua macam tu tapi hakikatnya tetap ada.. ;)
    buat semua bergelar ayah, moga anda semua sihat dalam mengharungi kehidupan seharian.. ;)

    ReplyDelete
  8. syoknya dpt ayah mcm tu..abah m3h lain ckit..hehe..semua adk2 beradik takut dgn abah..m3h pun adk beradik ramai perempuan..8 girl..bongsu boy

    ReplyDelete
  9. Syukur ye sis, u dapat ayah yg loving and caring gitu...alhamdulillah...

    ReplyDelete
  10. Salam perkenalan :) follower ke 151...
    kasih ayah sepanjang waktu.. rinduu ayah!

    ReplyDelete
  11. selamat hari ayah sedunia...
    kasihnya ayah hingga ke syurga..

    ReplyDelete
  12. tiba2 teringat arwah abah.. alfatihah !

    ReplyDelete
  13. :) smua org ada ayah y terbaikk!! :DD ALHAMDULILLAH :)

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah
    mmg ayah yg baik
    moga semua insan bergelar ayah berperanan sebegini

    ReplyDelete
  15. He3... Mmg ramai bapa cam2... Lupe aje memanjang...
    Tp ape yg bestnye, bile die wat suprise... Tibe2 jea tanya khabar, Call, msg...
    Mase tu trase sgt... rupenye Ayah ni sayangnye dlm diam... sengaja xnk tunjuk die sayang...
    Machola katakan... He3... (^_^)

    ReplyDelete
  16. rindu dgn arwah bapa..

    slmt hari bapa utk ayah Teena dn semua yg bergelar ayah..sayangi dan hargailah mereka selagi ada..

    ReplyDelete
  17. selamat hari bapa buat ayah awk..

    he2.. semua anak ada kenangan kan dgn ayah diorg.. =).. sayang ayah selalu yea..=)

    ReplyDelete
  18. sungguh manis sekali membacanya. Saya pon kadang-kadang lupa umur anak.He.

    ReplyDelete
  19. selamat hari bapa utk bapa cik teena...
    teringat abah saya juga

    ReplyDelete
  20. selamat hari bapa kepada seluruh bapa di dunia terutama d malaysia ni :D

    ReplyDelete
  21. *Kak Ros gi melaka hari selasa, bukan hari minggu.. mungkin tu sebab jalan lengang kot :)

    ReplyDelete
  22. seorang ayah ttp sayangkan anak2 cuma tak pandai nak tunjukkan.

    ciksu doakan ayah adik sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera.aamiin

    ReplyDelete
  23. selamat hari ayah...

    ita dah hampir 9 tahun xde ayah..
    xde apa nak sambut

    ReplyDelete
  24. Beruntung dapat ayah yang penyanyang macam tu....
    Lain ayah, lain cara diakan Teena

    ReplyDelete