Friday, 4 October 2013

Serius, Memang Betul-Betul Terkena Kejutan Elektrik

Assalamualaikum w.b.t.


SEDIKIT KEJUTAN CAS ELECTRIK UNTUK HATI KITA

Terdapat hanya 15 minit lagi sebelum masuk waktu Solat Isyak. Dia segera mengambil wudhu dan melaksanakan Solat Maghrib. Lambat, tapi pada anggapannya asalkan dia bersolat. Dia mula membaca doa dan mula bersujud dan kekal seperti itu buat sementara waktu. Dia telah bekerja sepanjang hari dan dia berasa letih, sangat letih.

Dia tiba-tiba terbangun kerana terdengar bunyi bising dan jeritan manusia. Dia memandang sekeliling. Dia berpeluh semahu-mahunya.

Dia memandang sekeliling sekali lagi kerana tidak percaya. Ianya sangat sesak. Setiap tempat yang dia pandang telah dipenuhi dengan orang ramai. Beberapa berdiri kaku melihat sekeliling, ada yang berjalan mundar-mandir dan ada yang berlutut dengan tangan mereka menutup wajah mereka hanya menunggu seperti dalam ketakutan. Dia ketakutan dan berasa bimbang kerana akhirnya dia sedar di mana dia berada

Jatungnya hampir pecah kerana debaran yang sangat kuat.

Ianya adalah hari kiamat!

Sewaktu dia masih hidup, dia telah mendengar banyak perkara mengenai persoalan pada hari kiamat, tetapi pada anggapannya lama lagi kiamat itu akan berlaku.

Mungkinkah ini hanyalah permainan dan imaginasinya sendiri?

Tidak! Melihat keadaan sekeliling ianya kelihatan sangat benar!

Soal siasat itu sedang berlaku!

Dia mula bergerak menyusup di antara orang ramai dan mencari di antara orang ramai untuk bertanya jika namanya telah dipanggil.

Tiada siapa yang boleh menjawab. Tiada siapa yang mengendahkanya. Semuanya sibuk dengan urusan mereka sendiri

Tiba-tiba nama dia dipanggil dan orang ramai berpecah kepada dua barisan dan membuat satu laluan untuknya.

Dua malaikat memegang tangannya dan membawanya ke hadapan. Dia berjalan dengan lemah dan pasrah melalui orang ramai.

Para malaikat membawanya ke tengah kawasan dan meninggalkan dia di sana. Kepalanya tunduk dan seluruh hidupnya sedang ditayangkan di hadapan matanya seperti sebuah filem.

Dia membuka matanya tetapi apa yang mampu dilakukan hanyalah melihat dunianya yang dipamerkan. Orang ramai semua tidak menghiraukannya.

Di dalam filem hidupnya, dia melihat beberapa babak seperti
Dia melihat bapanya berjalan dari satu rumah kebajikan me rumah yang lain, membelanjakan hartanya di jalan Islam.

Ibunya mengikut dan membantu orang ramai di rumah kebajikan tersebut dan satu meja sedang disusunkan makanan manakala yang lain sedang dibersihkan.

Dia mengaku kesnya,

"Saya juga sentiasa di atas jalan ini. Saya membantu orang lain. Saya menyebarkan perkataan Allah. Saya melakukannya. Saya berpuasa pada bulan Ramadhan. Apa yang Allah perintahkan kita untuk lakukan, saya lakukan. Apa sahaja yang Allah melarang, saya tidak lakukan. "

Dia mula menangis dan berfikir tentang betapa dia mengasihi Allah. Dia tahu bahawa apa yang dia telah dilakukan dalam kehidupannya akan menjadi kurang bermakna daripada apa yang Allah redha dan perlindungan Allah sahaja yang dia mohon kini. Dia berpeluh seperti tidak pernah berpeluh sebelum ini dan bergegar seluruh tubuhnya ketakutan

Matanya tetap pada skala timbangan, menunggu keputusan muktamad.

Akhirnya, keputusan itu dibuat.

Kedua-dua malaikat itu dengan helaian kertas di tangan mereka, berpaling kepada orang ramai. Kakinya berasa sangat lemah. Dia memejamkan matanya kerana mereka mula membaca nama-nama orang-orang yang dihukum memasuki neraka.

Namanya disebut sebagai orang yang pertama. Dia jatuh melutut dan dia menjerit menyatakan ianya salah

"Bagaimana saya boleh pergi ke neraka? Saya berkhidmat membantu orang lain sepanjang hidup saya, saya menyebarkan perkataan Allah kepada orang lain"

Matanya telah menjadi kabur dan tapak tangannya berpeluh. Kedua-dua malaikat menghampirinya dan memegang tangannya. Kakinya diseret, mereka pergi melalui orang ramai dan menuju ke arah api yang menjulang-julang daripada neraka Jahannam.

Dia menjerit dan tertanya-tanya jika ada mana-mana orang yang akan membantunya. Dia menjerit semua kebaikan yang telah dia lakukan, bagaimana dia telah membantu bapanya, puasanya, solatnya, al-Quran yang dibacanya, dia bertanya jika seorang pun daripada mereka akan membantunya

Para malaikat Jahannam terus mengheret dia. Mereka telah semakin hampir dengan neraka.

Dia menoleh ke belakang dan ini rayuan terakhir. Dia teringat

Tidak! Rasulullah SAW pernah berkata,

"Bagaimana bersih seseorang yang mandi di sungai lima kali sehari dari kotoran, begitu juga bersihnya orang yang melaksanakan solat lima kali seharian daripada dosa-dosa mereka"

Dia mula menjerit,

"Solat saya? Solat saya? Doa saya?"

Kedua-dua malaikat tidak berhenti, dan mereka datang ke tepi jurang neraka. Api neraka yang membahang telah membakar mukanya.

Dia menoleh ke belakang sekali lagi, tetapi matanya telah kering dari sebarang harapan dan dia tidak mempunyai apa yang tinggal di dalam dirinya.

Salah satu malaikat menolak dia masuk ke neraka Jahannam. Dia mendapati dirinya terawang di udara dan sedang jatuh ke arah api.

Dia hanya jatuh lima atau enam kaki apabila tiba-tiba tangannya diraih oleh satu lengan dan ditarik kembali ke atas. Dia mengangkat kepalanya dan melihat seorang lelaki tua dengan janggut putih yang panjang.

Dia menyapu debu di tubuhnya sendiri dan bertanya kepadanya,

"Siapakah anda?"

Orang tua itu menjawab,

"Saya solat anda"

"Mengapa kamu begitu lewat! Saya hampir terjatuh ke dalam neraka! Anda menyelamatkan saya pada saat-saat terakhir sebelum saya jatuh"

Orang tua itu tersenyum dan menggeleng-gelengkan kepalanya,

"Anda sentiasa laksanakan saya pada saat-saat akhir, adakah anda lupa?"

Pada ketika itu, dia terjaga dan mengangkat kepalanya dari sujud

Dia berada di dalam kebasahan akibat peluh. Dia mendengar suara-suara yang datang dari luar. Dia mendengar azan untuk menandakan masuknya waktu Solat Isyak.

Dia bangun dengan cepat dan pergi untuk mengambil wudhu. Dia berjanji tidak akan melengahkan solat lagi. Dia sedar kesalahannya kini

Kongsi kisah ini kepada kawan-kawan anda dan keluarga. Mungkin, anda boleh membantu seseorang membuka mata mereka.

Dan siapa tahu? Mungkin ini adalah satu perbuatan yang baik yang boleh membantu kita pada hari penghakim[truncated by WhatsApp]

20 comments:

 1. Salam teena...

  Itulah kepentingan solat di awal waktu kan teena..allhauakbar...pada hari kiamat nanti..mulut kita akan terkunci...yg menjadi saksi kita adalah anggota badan kita sendiri,,,,
  salam senja menjelang maghrib....

  ReplyDelete
 2. cerita ini memberi pengajaran buat saya... :)

  ReplyDelete
 3. sama-sama istiqamah solat awal waktu :)

  ReplyDelete
 4. cerita yang sangat memberi peringatan kepada kita semua..jom solat di awal waktu :)

  ReplyDelete
 5. cerita ini memberi pengajaran buat saya dan orang2 lain . nice sharing dear . . insyaallah akan perbaiki diri dari semasa ke semasa :)

  ReplyDelete
 6. terima kasih . terima kasih kerna menyedarkan sy :')

  ReplyDelete
 7. kalau kita semua berjaya menjaga solat di awal waktu, mesti banyak benda lain boleh kita perbaiki kan? :)

  ReplyDelete
 8. kisah yg sgt menyedarkan
  thanks berkongsi bersama kami

  ReplyDelete
 9. takut sgt! Ya Allah. Moga kita dpt perbaiki diri menjadi hambanya yang lebih baik. Amin~
  Perkongsian yang sgt baik.. :)

  ReplyDelete
 10. Teringat tentang hadis yg menyebut neraka weil untuk mereka yg melewat-lewatkan solat sehingga bersambung dengan solat selepas itu secara sengaja....

  ReplyDelete
 11. tersentap jap baca kisah nie...

  kisah nie banyak pengajaran :) nice sharing^^ teena

  ReplyDelete
 12. entry ni secara tak langsung dapat mengingatkan diri ini , terima kasih :')

  ReplyDelete
 13. Ya Allah.
  Sangat beri pengajaran.
  Mohon untuk dikongsikan :)

  ReplyDelete
 14. Allahurabi... utamakn solat sbb solat amalan pertama y dihisab... sama2lah kita baiki diri kearah y lebh baik =') trma ksih mengingatkan..

  ReplyDelete
 15. Allahuakhbar! terima kasih untuk entry ini. kusyuk cx membacanya dengan perasaan yg sgt menakutkan. Allahuakhbar! semoga Allah ampuni dosa cx dan rakan-rakan sekalian. semoga Allah bantu kita agar tidak lalai akan suruhanNya. In Shaa Allah.

  ReplyDelete
 16. ya Allah...kerdilnya aku di mata MU...

  ReplyDelete
 17. Terima kasih kerana saling mengingatkan. Harap dijadikan iktibar untuk semua.

  ReplyDelete
 18. citer ni =) dah bca kt blogger nies..mmg betol2 beri pengajaran kn..sama2 ambil iktibar..

  ReplyDelete
 19. nice sharing.. hu2.. pengajaran.. jangan lewatkan solat..

  ReplyDelete