Wednesday, 10 July 2013

Petua Semasa Dijangkiti 'Chicken Pox'

Assalamualaikum

Hai korang apa kabar? Hari ni puasa tak? Alhamdulillah hari ini kita masih diberi kesempatan untuk menjalani ibadah puasa. Semoga Dia menerima segala amalan yang kita lakukan pada hari ini. Rasanya semua orang post pasal puasa tapi aku tiba-tiba jer citer pasal chic pox ni, takpe lah layan jer ea, sekadar perkongsian pengalaman.

So, here I wanna share some 'petua' that I used when I'm having the 'sweety' chicken pox :

1. Minum air kelapa muda
Air kepala kelapa ini perlu diminum pada hari pertama anda terkena chicken pox. Ini akan menjadikan bintik-bintik di badan keluar dengan cepat & secara sekaligus. Jadi, anda tak perlulah tertunggu-tunggu andai ada lagi bintik baru yang nak tumbuh di badan. Erm, hari tu jangan terperanjatlah kalau ada bintik-bintik manja tumbuh di badan anda. Ayat ini ditujukan kepada diri sendiri sebenarnya.


2. Tidur beralaskan daun semambu
Menurut orang tua-tua, daun ini dapat menyerap haba di dalam badan kita. Caranya senang jer, letak di bawah tilam/selimut semasa sedang tidur. Kalau macam aku letak direct bawah badan sebab malas nak alihkan kat bawah tilam. Lepas tu famili tanya, 'tak rimas ke daun tu letak bawah badan, dah macam orang asli aku tengok kau ni', jawapan aku senang jer 'bintik-bintik ni jer dah cukup membuatkan aku gatal seluruh badan'.

3. Pakai bedak sejuk semambu
Sebenarnya aku tak tahu apa nama dia, ni pakai hentam jer. Yang penting ia sejenis bedak sejuk. Okay, bahan-bahannya adalah:

-nasi setengah cawan yang telah direndam selama 2 jam
-kunyit 1 biji (bukan daun kunyit, bukan juga serbuk kunyit ye) 
-daun semambu (dalam 10 helai kot)

Ketiga-tiga bahan ni perlu di'blend' hingga ia menjadi separuh cair, kemudian simpan dalam peti sejuk. Kalau nak guna boleh sapu di kawasan berbintik. Bedak ini dapat mengeringkan & mengurangkan rasa gatal. Aku selalu sapu kat muka, memang terbukti berkesan, sekejap jer bintik tu dah hilang.

4. Jangan kena air hujan
Kalau anda terkena air hujan, bintik-bintik tu akan tumbuh dengan lebih banyak & bermaharajalela di tubuh anda. Nak ke jadi begini? so, sendiri mau ingatlah, nama pun demam, duk rumah rehat jer.

5. Jangan mandi
Serius memang tak boleh mandi time kena chicken pox ni. Tapi atas dasar kebersihan aku mandi 2 hari sekali. Ada orang kata kalau nak mandi letak daun semambu tu, tapi aku mandi dengan air panas jer, kena hati-hati sikit, takut bintik-bintik tu termenggelupas. Sakit lah kan kalau terkopek.

6. Lain-lain
Jangan makan makanan yang akan menyebabkan kegatalan seperti ayam & seafood. Dan lebih penting jangan sentuh kicap, sebab kicap akan membuatkan parut itu menjadi warna hitam & kekal di badan anda. Lain-lain juga termasuklah rajin makan ubat, jaga pemakanan, jaga badan anda. Dan yang paling penting banyakkan berdoa!

Seriously kalau tak jaga badan time kena chicken pox especially to GIRLS, susah parut tu nak hilang. Kena berpantang dalam sebulan jugak kot. Kalau macam aku time raya nanti dah lepas kot tempoh berpantang, so bolehlah melantak ketupat rendang. Haha. k, SBP! (Selamat Berbuka Puasa)

Selamat mencuba

36 comments:

  1. hari tu bila kna ni..tak tahn tngok kicap..
    *mmng hantu kicap..
    klu makan takut lekat parut plk..cakap owg tua2..=D

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum teena, bape lama kena chicken pox ni? sheila tak berani minum air kelapa time kena dulu. tapi makan antibiotik, alhamdullilah seminggu je dah baik..Selamat berpuasa teena, semoga ramadhan kali ini membawa barakah ke atas kamu sekeluarga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam kak, lebih kurang 2 minggu jugak lah tp skang dah ok cuma parut x hilang lagi :(

      Delete
  3. seram lak akak membaca nyer dik... kalu dh besar mcm akak nih msti lg payah penjagaan nyer kan

    ReplyDelete
  4. salam.. fiza belum pernah kne chicken fox ag.. hehehee
    x tau rasenye mcm mn =)
    hopefully x kne lah. hehehe

    ReplyDelete
  5. yumida belum pnh kena lg ni
    org kata setiap org sure akan kena..gerun jugak yumida
    nice sharing utk yg ni

    ReplyDelete
  6. minum air kelapa muda tu selalu buat. ingatkan tu je petua dia.. rupanya banyak lagi..

    ReplyDelete
  7. hihi....spay minyak wangi pon boleh juga dik :)

    ReplyDelete
  8. Teringat kak ina kena chicken pox masa form 5 dulu...nak hilangkan parut tu arwah mak kak ina pakaikan bedak sejuk campur lendir daun lidah buaya... memang mujarab tau..he he..

    ReplyDelete
  9. time kena chicken pox dlu, bapak aku sruh minum air kelapa je. tiap2 hari lak tuh. yg laen tu x pakai pun.

    ReplyDelete
  10. masa kena chicken pox nih dapat cuti sebulan hahaha.. tapi yang tak bestnya setiap 3 hari kena pi klinik renew MC..

    ReplyDelete
  11. ahaa..x pernah dgr semambu.first time ni

    ReplyDelete
  12. saya kene tahun lepas, p jumpe doktor. die kate jangan minum air kelapa, kalau tak probability untuk kene chicken pox lagi sekali adalah sangat tinggi. sbb air kelapa tu kononnye menyebabkan chicken pox tu keluar dengan cepat sebelum tiba masanya. pelik jugak dga doktor tu ckp camtu. tapi saya dah minum dah b4 jumpe die. haha..lagipon petua orang2 tua ni mujarab salunye kan..part pantang makanan tu mmg btol. sy lame kot pantang, sbb tak nak muka ad parut itam..hukhuk. anyway, thx utk info ni =)

    ReplyDelete
  13. tq for sharing..

    nanti lya leh refer sini .. stakat ni asya xkna lg chicken pox..kata org..setiap org akan kna sekali seumur hidupkan?

    salam ramadhan dr lya sekeluarga.. smoga sgala amalan kt diterimanya..amin

    ReplyDelete
  14. Ikutlah semua petua ini walaupun ianya ada yang tak masuk akal, tapi pasti ada sebab2 tertentu selagi ianya tidak menyalahi syarak dan tidak mendatangkan mudharat. Jangan tak mandi pula ye...sekurang2nya laplah dengan tuala basah. :)

    ReplyDelete
  15. mg cpt baik n tak tinggal parut yew

    ReplyDelete
  16. saya kena masa darjah 6. lama gak tak g skolah. pas masuk skool, bebudak pandang slack je sbb banyak bintik kat muka dan jari. pastu ilang sket2 cuma ada sebiji dua yg jadi timbul2 bekas garu atau kopek kot.

    tapi masa tu memang bengkek ngn mak sebab takleh nak main ujan. haha

    ReplyDelete
  17. xpnh pula bt smua kt atas 2..kecuali xkena hujan..hu3..pmpn kalau berparut, jeng3 la :D

    ReplyDelete
  18. Ya Allah, perit betul bila terkena penyakit ni. CK kena darjah 6. Pakai baju pun takleh :(

    ReplyDelete
  19. perkongsian yang baik adik teena.. banyak pantang larangnya bila dah dijangkiti.. nasib baik akak kena masa sekolah rendah dulu..

    ReplyDelete
  20. perkongsian yang bagus ni.. memang banyak petua nya kan.. Ros dulu pernha kena masa darjah 2.. tapi, tak naik banyak sebab masa tu ayah bawak gi klinik..

    ReplyDelete
  21. Okey, pernah kena tahun lepas. Tahun saya SPM pulak tuh. 2 minggu tak pegi sekolah. Study pun memang berterabur habis. Hee~ Oh yeah, nice petua. Pernah buat yang minum air kelapa, tak makan kicap dengan bedak sejuk semambu tu aje. :)

    ReplyDelete
  22. cukup la kena sekali masa darjah 4 dulu. dah tak sanggup kena lagi. huhuhu

    ReplyDelete
  23. nice sharing..hehe
    dh takmo terkena lg..

    ReplyDelete
  24. Salam.

    Tips yang bagus ni teena. Boleh dijadikan sumber rujukan. :)

    Yang akak boleh ingat msa kena chicken pox dulu, akak sapu antibiotik je,huhu.

    ReplyDelete
  25. betul...antara petua2 utk menghilangkan demam campak......
    salam ramadhan dari remy.....

    ReplyDelete
  26. Kalo ikut petua kat keluarga acik kat Pahang...dorang mmg tak bagi mandi..
    Tp kalo ikut petua mak mentua kat Taiping ni...dorang soh mandi..Kat kolah tu taruk daun semambu dan mandi tanpa sabun utk elak ada parut..
    Acik lebih suka petua mak mentua, hehe..

    ReplyDelete
  27. Assalammualaikum, Selamat berpuasa. :) Suka minum air nyiur ni. Sodap...

    Singgah Sahur Salam Ukhwah OhBlogger Malaysia - Norazizah.

    ReplyDelete
  28. dah lupa mcm mana kene demam campak. haha. dah kene time kecik2 dulu.

    ReplyDelete
  29. Baru baca dari link yg teena postkan.. terima kasih..! ^___^ nk disiplinkan diri time berpantang ni seksanya lak aiii.. hehehe

    ReplyDelete
  30. Chiken pox ni blh tumbuh kat lidah x.. kawan kene 1 bdn skrg tp pelik kat lidah pon tumbuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sis.. saya chicken pox sampai kena dalam mulut.. tekak.. gusi ...

      Delete
  31. Betul ke jgn mandi. Sy baru kena 2 3 ari ni and sejak kena... bertambah plak bilangan mandi sbb rasa xsdp n gatal je g mandi n sapu ubat.. or bedak sejuk anti gatal tu.. haiyaa..

    ReplyDelete