Monday, 3 March 2014

Tabiat Makan Yang Tak Sudah

Assalamualaikum...

Aku suka makan. Walaupun dari segi fizikal nampak macam tak cukup zat badan aku ni, tapi itulah hakikatnya. Di kala semua gadis duk risau dengan berat badan mereka, sebelum makan kena kira kalori dulu, makan pil nak kuruskan badan, makan sehari sekali, dan pelbagai lagi langkah-langkah untuk mengelakkan berat badan menaik. Aku??? Makan banyak mana pun bukannya nak naik -_- 

Takpela, at least aku dapat makan apa yang aku suka. Walaupun ada orang cakap badan tak naik sebab ada cacing dalam badan (aku dah makan pun ubat cacing, tapi same jer), sekarang memang badan kurus, nanti dah tua jadi gemuk (alaaa mak aku sampai sekarang 'maintain' jer, harap-harap aku pun macam mak jugak, hehe). Setelah dikenal pasti rupanya metabolism badan aku ni memang laju & genetik famili. 

Sebenarnya aku bukan nak citer pasal berat badan, tapi nak citer makanan yang aku makan aritu. Aishh, dah lama tak menulis kat blog ni, merepek jer banyak. Nak bagitahu busy ler tu sampai takde masa nak jenguk blog. 

Nasi Arab
Haaa, amik kau! Satu dulang besar dia bagi. Mula-mula ingatkan memang restoran ni nak bagi kitorang makan dalam dulang jer, pastu baru dia hantar pinggan kecil. Tapi ok jer, makan dalam dulang kan sunnah. Dulu aku selalu makan dalam talam, then suap rakan-rakan sebelah, baru lebih berkat kalau rezeki yang kita dapat dikongsi bersama. 

Walaupun nasi arab ni nampak macam kering & ayamnya pun kurang berkuah, tapi nasi dia sangat lembut & berlemak. Satu dulang tu kitorang kongsi 5 orang dan masing-masing kenyang habis. Cuma aku rasa masih ada lagi bahagian dalam perut aku yang boleh diisi. Tengoklah, sampai licin dulang tu kitorang kerjakan. Oh ya, nama kedai ni Restoran Dima, terletak di Bukit Beruang, Melaka.

Western

'The Windmill Station'. Minggu lepas aku & rakan-rakan praktikal telah ber'dinner' sempena minggu terakhir kolej diorang menjalani praktikal (univ aku jer yang tak habis-habis lagi, sabar ye Teena, beberapa minggu jer lagi). 

Disebabkan aku terlalu lapar dan macam penuh meja tu, sampai aku pun dah lupa apa yang aku order, makanan aku telah bertukar dengan orang sebelah (yang baju color purple tu). Nasib baik dia tak kisah tau, mana taknya, aku dah makan separuh baru dia bagitau tu macam nasik dia. Alahai, aku perut kalau dah lapar,memang tak ingat dunia dah. Hahaha.

one of my colleagues during practical training :)

Ikan Bakar 
Ini pulak kat Ikan Bakar Ala Kasim, tempat ni memang famous. Ikan dia segar-bugar. Masa nak pilih ikan tu nampak macam dah banyak, tapi bila dah makan, macam tak cukup pulak. Ini adalah makan besar aku & famili sebelum akak aku kahwin aritu. Plus, masa ni duit JPA baru masuk, rezeki harus dikongsi kan. So, why not kita belanja keluarga kita.


Aku paling suka ketam butter dia. Manis. And aku dah lama tak makan ketam.



Maaflah ye, kalau entri kali ni buat korang terliur disebabkan gambar-gambar yang bersaiz 'XL'. Aku pun sebenarnya belum makan lagi, semangat nak update entri sebab malam ni free sikit. Lepas ni tak tau bila dapat jenguk blog ini. Ok, kite nak makan dulu. 

Jumpa lagi  :)

50 comments:

  1. makan nasi ambeng waktu kenduri pun best :D

    ReplyDelete
  2. waaa... bestnye mkn banyak berat x naik... how i wish... huhuhuhu...

    ReplyDelete
  3. nasib baik rajin scroll ke bawah.. ingatkan mkn satu dulang tu sorang2.. hehehe :) follow me ya.. :)

    http://e-dania.blogspot.com/2014/02/assalamualaikum-semua.html

    ReplyDelete
  4. sedap tengok smua makanan tu . . oh ya cakap pasal berat badan dulu muni pon badan tak naik2 . . makan dah macam hantu rya punya melantak tapi badan maintain . kurus selim melim . kira kalao muni dengan tiang tu boleh cakap adik beradik r sebab sma kurus . . hahaha . . tapi tapi tapi lepas kawen . . oh man ! berat dari 42kg dah naik jadi 50kg . bapak ah naik sampai 8kg kot . mungkin terlalu senang hati dan suami pandai jaga kot tu naik melampau2 . hahaha . so mungkin awak pon nanti pas kawen jadi mcm muni . . who knows kan . hehe .

    ReplyDelete
  5. dlu sy pun mcm awk..mkn apapun xpa, xnaik..skrng,amek kau! dh kawen ni hancur semua..uwaaaa..

    ReplyDelete
  6. untung body selim melim walopun makan makan dan makannnnn jer...

    ReplyDelete
  7. untung metabolism tinggi. makan banyak2 sedap2 pun relax jer..hehehe

    ReplyDelete
  8. Teringat isteri saya, masa belum kawin badan ringan macam kapas - 42 kg. Kawan2 selalu gelak bagaimana dia nak menghadapi saya yg badan 20 kg lebih berat darinya. Tapi lepas kawin dan kerana saya pandai jaga makan minumnya (????), berat badannya naik sampai melebihi berat badan saya...huhuhuhu.

    Kepada adik2 yg bercita-cita nak naikkan berat badan, kawinlah cepat2....

    ReplyDelete
  9. makan untuk hidup...bukan makan untuk menggemukkan..
    salam ziarah dari bunda..

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah ... bagus kan dapat sistem metabolisme macam adik ni... betul tu kalo akak ni berkira2 nak makan ke tak takut berat naik... kalo macam adik balun je kan... memang best dapat mentain je jekan....

    ReplyDelete
  11. sama la, anne pun kuyusss jugak..
    makan banyak mana pun badan tak naik2 jugak..
    tapi takut jugak baca komen atas2 ni, lepas kawin je terus naik badan.. wuwuwu...

    ReplyDelete
  12. give me five tina! sama la kita..leh mkn pe je xgemuk..juz perut bonjol cikit la,lambang bahagia!

    ReplyDelete
  13. sama lah kita.matabolisme tinggi benor so mmg payah nak berisi. tapi sis nampak normal =)
    ikan bakar tu mmg terliuq tgk .huhu

    ReplyDelete
  14. untunglah akak.. makan banyak2 pun berat badan tak naik..

    ReplyDelete
  15. same lahh jugak metabolisme tinggi -_- sume orang duk cakap kurus haha padahal makan sume tibai :3

    ReplyDelete
  16. Siyes nasi arab memang sedap... pernah test kawan foreigner yg buat. x terhabis wei.. :)

    ReplyDelete
  17. untungnya makan banyak tapi tak naik :(

    ReplyDelete
  18. wahhhh kita sama...masalah High Metabolism...tp best wooo...mencekik banyak mana pom tak gemuk...wakakakaka...

    ReplyDelete
  19. boleh lak tertukar makanan ngan org sebelah hahaha.. macam tak cukup zat? kikiki saya pun kuat makan. tapi... maintain kurus kering.. kahkahkahkah

    ReplyDelete
  20. eh samalah kak! saya pun kalau makan banyak-2 berat tak naik pun. matabolisme tinggi xD eishh asal 2 gambar makanan yg akak letak tu makanan kegemaran saye? x sangka makanan yg kite suka pun sama xD

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum dan salam singgah ahad dik...bestnya dapat makan apa jer dan berat badan tak naik...akak ni pulak lau dah terlalu banyak makan,mendadak jer berat badan naik...tu yang takut makan terlalu banyak...hehe...

    ReplyDelete
  22. time lapar camni la nampak makanan,,haha
    haritu saya makan nasi arab, sepinggan penuh je pun dia kasi, tp sy just makan 1/4... xlarat, lemak dia macam over sgt la pulak,,haha..

    ReplyDelete
  23. kak sally pun suka makan..pastu badan makin naik...pastu salahkan makanan tu sebab dia sedap...lepas tu niat nak diet..lepas tu nampak makanan...pastu makan lagi...dan begitulah seterusnya :P

    ReplyDelete
  24. meleleh dah ayaq liuq ni..cmne? kih2

    ReplyDelete
  25. seronoknya makan ramai2..
    amboii dah lama x makan ketam sampai terpacak kat mulut ye. haha :P

    ReplyDelete
  26. Bestnya metabolism tinggi! Jeles tau. Hajar jenis yang kalau makan, berat naik. Kalau tak, berat turun. Hurm.

    Btw, suka sangat nasi arab. Yummy :)

    ReplyDelete
  27. saya kalo bab2 makan memang tak memilih.
    asal ada je makanan makan je..hehe
    nasi arab pun sedap.

    ReplyDelete
  28. adoi lpr gegila tgk nasi arab tu =..=

    ReplyDelete
  29. Err. nampak sedap makanan2 tu. Oh ya. Untunglah sis makan banyak tapi tak naik2 -_-

    http://abellmohd.blogspot.com/2014/03/jasmine-johari-tipu-seluruh-rakyat.html

    ReplyDelete
  30. memang t'liur pon.. lahai cepatlah habis berpantang :P

    ReplyDelete
  31. Woahhh ni memang ngapp je kerjanya kan. Hahaha. Tertukar makanan pulak, ada jodoh kot?? Ahaks. Entah da kawen ke blm, sukati ckp je :P Btw, ikan bakar tu nampak sodappp :3

    ReplyDelete
  32. fuyoooo..nasik arab weyh!! sdap!

    ReplyDelete
  33. sama laa sy pun metabolism badan laju.. bole geng laa kita kn, hikk..

    siyes nasi arab tu nampak best ^^

    ReplyDelete
  34. untung ler kalau makan banyak badan x naik.. saya ni kalau makan ikut dan, st gi perut makin kedepan.. hehehe

    ReplyDelete
  35. hi 5. i love food, i love to eat..sy pun mmg seorang yg kuat mkn tp badan x pandai naik..always small, always size S..i dunno whats wrong with me haha

    ReplyDelete
  36. bertuahnya badan, makan byk2, berat tak naik2 pun.. huhuhu

    ReplyDelete
  37. haha..mementang le badan kecik. ala kasim tu kt mana eh. org melaka tp tak tahu. alamak ai..bt malu je :D sebaik keje luau melaka ada ampun.hehe

    ReplyDelete
  38. perghhhhh..... hebat selera mike yong..... untung le... makan banyak pun... badan maintain jeee..... kalo awok.... makan lebih sikit... kompem udah ada tayar spare.... hihkhihkhik..

    ReplyDelete
  39. sedapnye tengok..cam malu je leh tertukar nasi dengan org sebelah..hehe~

    ReplyDelete
  40. Aku suka makan. Tapi berat aku cepat naik. Huuu

    ReplyDelete
  41. nanti dah berumah tangga..naik la tu badan..huhu..
    apa pun suka makan gak..haha x pasal je

    ReplyDelete
  42. eeiii..jelesnya makan banyak pun tetap maintain jee!!
    miza pun suka makan banyak..tapi masaalahnya berat ni asek nak naik jerk..T-T

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum teena, alaaa terliur sangat. sila belanja nasi arab tu! tak pernah makan lagi. huwaaaa harus cari nasi arab berdekatan sebelum bersalin. heeeeeeeeeeeeee... best gila berat tak naik. dulu akak camtu gak, tapi bila mengandung, weight gain melampau. 6 bulan pertama dah naik 10 kg. hahahhahaa pengsan nak berpantang nanti. fuhhh ~~~

    ReplyDelete
  44. ketam butter tu macam best je

    ReplyDelete
  45. same goes to me. nampak macam tk cukup zat. haha. org macam kita ni seronok apa. boleh makan bebanyak =3
    aghhh ikan bakar tu. please. terliuqqqqqqqqqqq!

    ReplyDelete
  46. Untungnya akak makan bnyak tapi slim jugak ... TT.TT

    ReplyDelete
  47. banyak makan.. hana makan sikit dah kenyang.huhu tapi kalau xmakan habis membazir.tu yang xbest tu.

    ReplyDelete
  48. Kata orang selagi kita dapat menikmati makanan..makanlah..ye tak... Apa2 pun bukan banyak atau sikit yang jadi faktor tapi penjagaannya... Happy makan ..Sy pun suka makan..especially Nasi Arab kat D Arab cafe seksyen 17 Shah Alam..

    ReplyDelete