Tuesday, 3 September 2013

A Future Talk

Assalamualaikum

It was happened on last 2 months (maybe), on Friday. My friends and I were relaxed in a surau during lunch break. Then, two sisters come in, also to relax like us. Then we have some 'chit chat'. They are staff nurses who are continuing their study after undergo their post basic. And they said it was quite stress since they have assignment & research to do. It was a group task and they have some conflict in the group, they said "dah jadi mak budak pun nak gaduh-gaduh lagi". Since both of them have been married and have their own child, they have to manage their time wisely. They did their studying at night after all of their family has sleeping.

At that time I was wondering how some of my friends who have been married earlier, spend their time. Yeah, time to be with their family, with friends, with assignment, with studying, bla bla bla... Although I don't married yet, but it is quite tough for me to manage myself. I just thought to be married during my young age. Haha, it was just a dream. 

During my friend's wedding, it was a surprised for me when she said want to 'finish-up' her single life

Then, they asked how old we are. They are 28. They advised us to study when we are on the early age and before we have our own family. Since if you have your own family it's quite difficult for you to fulfill & enlarge your career and dreams. It makes me think that I have to focus on my career from now on and then it is easier for me to continue with my 'future plan' since at that time my life will be more stable in terms of salary, transport, home & others. It's good to talk to someone who are older than us.

So how about all of you?? have you plan for your future?? or do you have some advises to share with me?? you're kindly invited to give your opinion here.

to be continued...

It is good to talk with someone who are older than you

15 comments:

  1. susuh ke kalau kahwin muda?? mungkin diorg dh set dlam kepala susah kot =) tp bg sy bnyak pahala dia dpat, dr. Muhaya kahwin muda dan dia msih study lg msa 2, rsanya dia adalah contoh terbaik bagi wanita, mungkin yg rumit sikit nk jaga anak la..my future eh =) ofkos la sy nk berjaya dlm bdang yg diceburi, nk smpan duit utk khwin..cita2 sy nk jadi ayah yg baik utk anak2..teringin nak anak kembar..kui..harap dapatlh..amin2 =)

    ReplyDelete
  2. bagi pendapat akak, tak salah nak kahwin muda.. asalkan pandai membahagikan masa antara kerjaya, study dan keluarga.. akak memang ada perancangan nak kahwin muda satu ketika dulu, tapi apakan daya Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk akak.. sehingga kini akak masih single..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum yanggg, tak susah nak susah. tak senang nak senanggg. yang penting tawakal dan niat! insyallah dipermudahkan urusan. Kita kawin muda, best.. takyah susah2 fikir nak gaduh, berjauhan dekat kekasih. kita ada kesayangan disisi. Alhamdullilah. syukur sangat. Kawin muda boleh elak maksiat :)

    ReplyDelete
  4. Saya kawin agak terlewat. Usia 30 baru kawin. Sampai sekarang kdg2 rasa sesal kerana kawin lambat. Rasa rugi sangat2..rugi sangat2...

    ReplyDelete
  5. kahwin awal atau lambat kedua2 nya ada pro and con masing2..setiap pilihan yang kita buat pasti ada dugaan dan cabaran..cuma kita perlu sabar dan tempuhinya dengan tabah :)

    ReplyDelete
  6. Salam ukhuwah dan salam perkenalan..akak rasa x salah kalau kahwin muda sekalipun sebab semua itu terpulang pada diri kita balik mcm mana kita uruskan..rezeki itu terletak pada Allah..apabila kita usaha pasti ALLAH bagi...kan kan..akak kahwin dah lewat..age 30..tapi akak redha sebab akak tau setiap yg jadi pasti ada hikmahnya..hehe

    ReplyDelete
  7. Hi dear.
    Betul jugak tu kalau belajar dulu. Boleh nak meninggalkan zaman bujang. tapi pastikan yang pasangan kita sangat supportive kalau nak sambung belajar lagi. Dan ceritakan awal2 kita punya misi yag ingin kita capai.

    Sebab kalau nak tunggu habes belajar, tak habes2 belajar la jawabnyer untuk ramai yang dalam bidang perubatan :)
    Sekadar sharing :)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...

    Kalau dh bertemu jodoh tu elok la kawin,soal rezeki tu jgn dibimbang sbb setiap perkahwinan itu Allah sertakan dgn rezeki masing2...

    Ruginya sy tak bertemu jodoh lg...tak dpt pahala mcm lain2 wanita yg dh dpt...allahuakbar..tiga hal yg kita tk akan tau melainkan Allah...JODOH,REZEKI,MAUT....moga kita beriman

    ReplyDelete
  9. indeeed... kalau stakat kahwin je, x pe lagi.. kalau dah sampai beranak pinak, susah..

    ReplyDelete
  10. kena pandai manage time la kalau begitu.. spend their time woth family and studies.

    ReplyDelete
  11. Kalau dah sampai jodoh eloklah kawin. soal ekonomi Allah maha berkuasa. Rezeki orang yg dah berkahwin lebih banyak dari yg single. Bak kata org, kita tak boleh memilih siapa jiran kita tapi kita boleh memilih siapa Imam kita.

    So, pilihlah lelaki yg boleh menjadi Imam.

    ReplyDelete
  12. Hehe .....okje surely older than u Teena ..hehe..but perangai macam budak budak......
    Tp betul ...okje sangat respect dgn mereka married tp sambung belajar....semangat kental betul....dgn anak lagi hish okje tak mampu Teena...

    ReplyDelete
  13. tomato kenal ramai je orang yang kahwin muda time study plak tu.. ada sorang tu hubby dia siap dapat 4flat lagi lepas kahwin.. perkahwinan tak menghalang pun utk kita berjaya n kejar cita2 kita :D

    ReplyDelete