Monday, 16 December 2013

Siaran Langsung Dari TDM Farmasi


Assalamualaikum w.b.t.

Hello everyone, how are you peeps? Serious sekarang aku rasa macam sibuk sangat, blog pun macam  dah terabai sikit. Kalau tak percaya cuba tengok kat bahagian 'archived', entry untuk bulan Disember baru berapa ketul jer.

Kalau baca lagi sekali tajuk kat atas ni, sekarang aku berada di TDM Farmasi (Therapeutic Drug Monitoring). Maksudnya aku sedang update belog ini ketika waktu kerja. Giler kot seorang pelajar dengan penuh beraninya bermain dengan Ipad dia (sambil buat muka tak bersalah) ketika sedang melakukan khidmatnya. Well, ini Teena Tna, biasa lahhh...

Sebenarnya aku rasa macam dah boring nak citer pasal praktikal farmasi kat sini. Tapi bila fikir-fikir balik, nanti kalau dah habis praktikal aku nak lah ada beneficial values yang telah aku patrikan dalam blog ni. At least, time nak sambung study or kerja nanti ,dah ada pengalaman praktikal & tiba-tiba terlupa ke, boleh aku baca blog ni sambil mengimbau kenangan silam (ayat macam tak kena jer).

So sebenarnya aku cerita satu kisah. "Malu bertanya sesat jalan".

Kawan-kawan aku ramai yg cakap attachment kat TDM ni quite boring. Mula-mula aku pun rasa begitu jugak, tapi lama kelamaan rasa seronok sebab aku (dengan muka tak malunya) asyik dok bertanya itu ini. Sebenarnya apa yang aku tanya itu pun bukan dalam silibus kitorang tapi disebabkan boring aku pun tanyalah. Sampai Mr. Quak (pegawai dekat situ) ajar kitorang ala lecturer & student, dia menulis di white board, kitorang sibuk mencatat nota kat kertas. Dan dia jugak ajak kitorang ikut dia pergi ward round.

Muka dia nampak teruja sebab maybe sebelum ni pelatih-pelatih yang attach kat situ tak banyak bertanya. Tiba-tiba datang aku yang tanya itu ini macam pelik jer "wow she's soo interested to learn". Haha.

Okay, nantilah aku buat laporan pasal praktikal aku tu, nak amik mood dulu. Sebab rasa macam serabut, dengan assignment, kenduri nanti, bla bla...Walaupun takde orang nak baca laporan tu tapi aku kena tulis juga because it's for my memory & guideline in future.

Till then, daa...

34 comments:

  1. bakal pharmacist laa ni ye? mesti expert bab2 ubat ni ihiks....

    ReplyDelete
  2. ingatkan Tentera Darat malaysia dh tadi.. hehe..

    ReplyDelete
  3. Salam teena....

    Wahhh...teena tina berani n buat muka tak malu dlm segala hal...itu tanda2nya org yg akan maju ke depan berbanding dgn org yg malu2 kucing....ehehehe......

    ReplyDelete
  4. Ingat TLDM . haha. eh, kang makin sakit pesakit tu kau salah kasi ubat >.<

    ReplyDelete
  5. Hihi. patula dah jarang update. Busy rupenyer. Saya pun jarang update sebab exam hari tu. Praktikal elok2 k ^_^

    ReplyDelete
  6. bunyi macam best je teena.. hehe. gudluck

    ReplyDelete
  7. Yang saya salute sangat farmasis di hospital ialah bagaimana mereka boleh baca tulisan doktor yang biasanya susah dibaca itu???

    ReplyDelete
  8. sambil practice sambil blajar bestkan..
    dpat ilmu baru :)

    ReplyDelete
  9. bestnye dapat pegawai yang murah hati perturunkan ilmu.

    ReplyDelete
  10. update dgn ipad mmg senang.heeeee

    ReplyDelete
  11. Bagus juga bila byk bertanya...nampak juga yg kita ada keinginan nak belajar..hehe:)

    ReplyDelete
  12. haha..sekurang2nya ada jugak ilmu yg kita dpt bila bertanya kan? ipad tu berguna jugak utk update blog..hihi

    ReplyDelete
  13. wah beznye berpraktikal
    masa utk menimba ilmu bebyk

    ReplyDelete
  14. praktkal... cakap pasal report praktikal... aku pun tgah bertungkus lumus siapkan sebelum tahun baru. Huuu

    ReplyDelete
  15. Hey ! memang pandai guna peluang nih .. haaa ! Seorang pelajar mmg kena ada sikap mcm tu (Curi peluang) . And pegawai tu mmg mcm syok gak nak explain . Bagus-2 bertnya drpd pengajar tu yg tanya "Any questions?" dan secara tiba-2nya kawasan tu dilimpahi begitu banyak cengkerik (krik-2 ! krik-2) . KECEWA si pengajar tapi adakah dia akan merasa bangga jika tiada soalan yg diajukan ? ia la kan , pelajar-2 tak utarakan sebarang soalan (YES ! STUDENTS AKU SEMUA PAHAM . BERKESAN CARAKU MENGAJAR) ----> sorry terpanjang pulak menaipnya . heee

    ReplyDelete
  16. own nnt jd ahli farmasi lah ek... belajar bebaik dik..nnt slp bg ubt lak..hihi

    ReplyDelete
  17. Elok benolah tu bertanya TT....itu maksudnya otak otak tengah berhubung haha....

    ReplyDelete
  18. wah..elok lah selalu bertanya,,hehe,..moga jadi farmasis yg berjya..amin!

    ReplyDelete
  19. selamat menempuh masa praktikal ni ye... belajar banyak2..

    ReplyDelete
  20. actually pelatih ne byk nak tnya.
    mybe diorang malu kot..hehe

    ReplyDelete
  21. waa.. best la kalau macam tu.. harap pha is nnti pun dapat pegawai macam tu... ameen..

    ReplyDelete
  22. 안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. wiit wiit .... woot woot !!! hehehe ... here i am !
    hehehe ..... lamanya praktikal ... huhuhuu ..... kan , bagus tindakan bertanya tu ... be the best and make them impress as always .... org bejaya selalu mulakan langkah dahulu .... :3

    ReplyDelete
  24. contoh pelatih cemerlang ni.. hehe..


    salam singgah ^^

    ReplyDelete
  25. owh, bagus tu..walaupun x ada kenemengena dgn pratikal..tapi bagus utk tambah ilmu pengatahuan kita..huuh all the best! :)

    ReplyDelete
  26. whoaa ! she's so so so interested to learn , miahaha . oke apa suka tanya-tanya . baru kelas tak hambar :D

    ReplyDelete
  27. siapa yg malu bertanya pasti tersesat di jalan

    ReplyDelete
  28. hahaah, tabik spring lah update blog sambil buat keje time praktikal

    ReplyDelete
  29. tulah igt ada sangkut paut ngan TLDM ke TUDM ke hehe

    ReplyDelete
  30. sama la kita sejak kerja ni jarang nk ada masa BW lama2.. huhu. all the best teena :)

    ReplyDelete
  31. ingatkan Tentera darat malaysia tadi fuhhhh

    ReplyDelete