Tuesday, 27 January 2015

Mendaki Gunung Datuk, Negeri Sembilan

Assalamualaikum

Pada suatu hari sedang aku khusyuk belajar, Nurul, my roomate bertanya :

"Teena, hari Ahad nanti kau free tak? Member aku ajak panjat gunung. Kau nak join sekali tak?"

"Seriously? Nak nak nakkkkk"

Dulu Nurul ni komander masa belajar diploma. So memang aktiviti-aktiviti yang lasak sume dia pernah buat. Waktu degree pulak dapat roomate macam aku yang suka aktiviti lasak cuma aku takde platform nak join & takde geng nak ajak. Bila dia offer, apa lagi bagai orang mengantuk disorongkan bantal, belum sempat nak tidur air liur dah meleleh. Kekeke. Iolss excited sangat! Nervous pun ada sebab dah lama badan ni tak aktif, nasib baik hari tu dah excercise  jalan kaki kat Pantai Klebang & naik turun tangga kejayaan masa kat kampus palam.

Haaa, berlekuk-lekuk laluan dia. Ini kira ok lagi, ade tempat yang kena panjat batu-batu besar, sesak nafas jugak lah. Baik Nurul follow aku dari belakang, kalau-kalau macam nak terjatuh ke cecepat dia sambut aku dari belakang. Sweet sangat tau, malu ittew. Takpe Nurul pompuan, nak tergolek ke terbaring ke, nak terpeluk pun boleh.

Baik pagi tu aku tak makan apa-apa. Cuma sebelum naik, aku sempat makan 2 keping biskut. Buat alas perut sikit. Nanti perut penuh sangat, susah pulak nak mendaki, berat perut jer. Kitorang naik pada pukul 8.45 pagi (tak sure sangat sebab lupa nak tengok jam nak set masa sume haizzzz)

Yang baju kuning tulah Nurul. Yang lain-lain komander junior dia. Diorang datang satu bas. Ini kitorang berhenti jap setelah satu jam mendaki. Yang kelakarnya Nurul asyik cakap lagi sikit nak sampai dah ni. Tapi tak sampai-sampai jugak. Orang dari atas pulak cakap lagi 10 minit nak sampai dah. Psiko sangat tau. Tapi itulah yang bagi semangat kat aku, kalau asyik duduk jer sampai bila pun tak sampai, lemau nauuu.



Alhamdulillah, yeah kita dah sampai di puncak gunung! Lebih kurang pukul 10.30 pagi dah ada di puncak. Ya Allah, seronok sangat dapat tengok pemandangan dari atas. Siap boleh goyang kaki uolls! Anginnya yang sejuk, tak terasa sungguh panas mentari yang menyengat ( kenapa ayat puitis ni? )

Of muka selekeh & kasut sape entah. Tengah angkat takbir ke ape ni? 

Makkkkk, adik ada kat atas ni !!!!!! 
(adik laa sangat)


The best part is i can eat nasi lemak at the very peak mountain with a nice view. 

Tangga dia sangat menyeramkan. Bergoyang-goyang pulak. Kus semangat. Waktu naik tak rasa pape. Masa nak turun tu cuak giler, salah langkah habis kau. Ada 3 tangga curam macam ni sebelum nak naik ke puncak. 

Dah puas duduk kat atas, tiba masa untuk turun pulak. Kitorang mula turun pukul 12.30 tengah hari. Nurul cakap nak senang, turun sambil berlari. I was wondering macam mana nak lari kat batu-batu & bukit macam tu? Of course ada teknik dia. 20 minit pertama jer aku mampu berlari. Pastu kaki dah tak larat. Kalau dulu masa kerja farmasi, kaki rasa nak tercabut. Tapi yang ni rasa macam kaki dah tercabut pun. 

Aku tak boleh nak berdiri lama sebab kaki dah menggigil. Nurul pulak dah jauh tinggalkan aku. Keseoranganlah aku waktu turun tu. Disebabkan kaki dah tak kuat sangat, aku turun sambil duduk. Masa ni sakit apa dah tak kisah, yang penting nak cepat sampai.

Pukul 1.30 baru nak sampai bawah, Nurul cakap dia pukul 1.00 dah sampai dah. Muka betul-betul baru sampai kaki gunung. Tengok tangan dah luka. Mungkin sebab berpaut kat pohon yang berduri. Bukak kasut, tapak kaki dah melecet sebab kasut tak sesuai. Stoking pulak berdarah. Ok la ni. Baru adventure wehh! Kena air bila nak mandi sakit. Nak solat pun sakit. Esok tu bangun tidur, sakit satu badan. Hohoho

Apa-apa pun aku rasa puas sangat3. Terima kasih Nurul =)

And guess what? Lepas kitorang hiking, terus pergi tengok wayang (setelah bersihkan diri & makan). Badan sakit pun tak kisah dah...yang penting wayang. hahaha.


Sayalah gadis melayu terakhir. hihi.
*senyum sopan sambil tutup mulut*


25 comments:

  1. seronoknyaaa dapat daki gunung :D

    ReplyDelete
  2. Subhanallah. Cantik betul view dia!

    ReplyDelete
  3. Lama betui i x hiking... Zsman blaja kt uni je sempat buat ni... Bika dh kawin, komitmen dah lain pulop... Huhuhu... Cherish this moment dik... :-)

    ReplyDelete
  4. tak pernah panjat gunung... walaupun gunung kinabalu tak lah jauh dari tempat tinggal saya. hehehehe! :D

    ReplyDelete
  5. olorhh besttnyee. Kita ni suka jugak mcm ni, tpi tu lah tk ada platform. hahaha tk ada platform ke malas sebenarnye ? hahaha konpius.

    ReplyDelete
  6. Bestnya sekali-sekala buat aktiviti begini :)

    ReplyDelete
  7. Wah! Best nih.. Lama dah tak mendaki.. Ntah fit lagi ke tak la nak mendaki lagi.. Huhu..
    RosmizaAliDotCom™

    ReplyDelete
  8. aduhla dik oi.... kalu akak bg 5k pun akak tak naik... mampus semput kt situ hehehe... bg yg minat msti rasa syok klu sampai atas tuh....

    ReplyDelete
  9. Akak paling boring aktiviti masuk hutan panjat gunung bagai sebab tak suka gatal2 nyamuk serangga bagai..hahahah,.,,bukan pe..dulu masa kecik2 selalu kena masuk hutan cari kayu api..sebab tu dah besar rasa serik nak masuk hutan berjalan naik turun bukit dan gunung...hahahah...Ada beza kot cari kayu dengan cari ketengan bila dok dalam hutan ni..kan?/

    ReplyDelete
  10. Hahaha, Gunung Datuk siapakah yang didaki? :3 Hahaha. View yang sangat cantik atas bukit tu. :D

    ReplyDelete
  11. Ya Allah bestnya. Teringin sangat-sangat nak mendaki gunung. Hope maasuk degree dapat roomate macam ni jugak :DDDDDD Bahagisnya rasa.... Belajar atas gunung tapi mendaki gunungnya tidak. sobs sobs sobs T^T

    SubhanAllah. cantik sangat pemandangan dia. Ya Allah.

    Akak comel la :D

    ReplyDelete
  12. Kagum dengan orang yang mendaki ni. Saya teringin juga nak mendaki tapi saya ni penakut sikit. Lepas tu, tak berapa nak fit sangat.

    ReplyDelete
  13. bestnyaaa. teringin jugak nak mendaki. tapi susah sikit sebab kurang stamina. wakaka. malas nak bersenam. T^T

    ReplyDelete
  14. jom blogwalking skali ;)
    http://rashidmajidofficial.blogspot.com/2015/01/segmen-blogwalking-journey-with-jjajja.html

    ReplyDelete
  15. bestnyee tapi kena ade stamina yg kuat..huhu..kalu x..pancit..huhu

    ReplyDelete
  16. what a beautiful view. epic sangat smbil mkn nasi lemak. hehe.

    ReplyDelete
  17. aku pun dah lama x join aktiviti mendaki ni. last time pun masa kat universiti dlu. tu pun daki bukit larut je.

    ReplyDelete
  18. Alamak!!! Kalau okje sure tak sampai puncak tu hihi....Tak pernah panjat gunung dan tak minat pun sebenarnya.

    Hish....takutnya yg gambo kasut tu....mcm kat tepi gaung jer tu....

    ReplyDelete
  19. bestyeeee dapat hiking. saya un suke gile aktiviti lasak macam ni. pemandangan cantek sangat.

    ReplyDelete
  20. Assalammualaikum..

    Gugel nye gugel pasal gunung, terjumpa blog ini.

    Anyway, thanks for the sharing.

    bila baca cerita gunung datuk, teringat cerita kawan yang juga sudah berpengalaman mendaki sehingga ke puncaknya.

    Rasa membuak2 pula nak mendaki sama.

    Tapi mungkin later-later lepas stamina dah agak stabil.

    Just got back from Gunung Irau beberapa hari yang lepas.

    First gunung, definitely my first experience la Kan.

    Sangat woww dan mencabar sangat.

    Hihih.

    Ok. Dah terpanjang pula menulis. Excited bila cerita gunung terserlah sebab dah mula addicted untuk mendaki lagi.

    Keep up on writing and sharing infos.

    Wassalam.

    -raidah-
    www.blograidah.com

    ReplyDelete
  21. Bestnyer...cik mah pun suka hiking juga dulu2..enjoy sngt..

    ReplyDelete