Tuesday, 29 May 2018

Clinical / Ward Attachment

Assalamualaikum

Dulu-dulu waktu sekolah rendah, aku ada satu buku biodata. Buku itu aku akan pass dekat kawan-kawan, suruh diorang tulis pasal info masing-masing seperti nama penuh, makanan kegemaran, alamat, hobi, musuh (pergh seronok dapat tahu musuh dorang sape), cita-cita, ape entah lagi. Rasanya siapa yang lahir tahun 80-an & awal  90-an mesti ada moment dengan buku biodata ni. Legend kot buku ni! 

Lepastu part cita-cita, biasanya aku akan tulis doktor. Tak pun guru. Standard lah kan cita-cita budak sekolah masa tu. Padahal takde lah nak jadi doktor / guru betul-betul pun. Tengok orang tulis macam syok je, aku pun ikut je lah. Masa tu belum ada keinginan mahupun identiti diri lagi. 

Masa darjah 6, aku kena isi satu borang sebelum nak masuk form 1. Dalam borang tu ada tanya part cita-cita. Aduhhh, aku lemah sikit lah kalau dalam borang formal pun sibuk nak tanya apa cita-cita. Kalau dalam buku biodata kawan bolehlah aku hentam je. Ni dalam borang ni aku nak isi apa? Memandangkan tu borang formal, so aku pun upgradekan sikit cita-cita aku nak jadi pensyarah. Ahaks! Padahal masa tu tak tahu sangat pun pensyarah tu apa. Rasa macam gempak so letak jelah.

Waktu form 4 & form 5 aku dapat sekolah SBP. Ramai lah alumni sekolah aku ambil bidang profesional. Contohnya doktor. Tapi satu hari ada ceramah kat sekolah, speaker tu cakap ada sorang ni, dah habis belajar medik, tengah buat HO, tiba-tiba quit sebab tak boleh tengok darah. Terfikir sejenak aku waktu tu.

Aku ni boleh je tengok darah, tapi aku tak boleh tengok benda-benda kotor macam tahi, muntah, luka-luka, nanah. Kau bayangkan kawan aku yang termuntah, aku tertengok muntah dia, pastu aku pun termuntah sekali. Ko rasa? Tak pasal-pasal aku yang jadi pesakit pulak. So bila kat SBP tu jugak, ada lah aku dengar job as pharmacist. Takdelah tahu sangat, tapi tahu kerja kat hospital jugak. Ada senior aku kat SBP tu mak dia pharmacist. Excited aku waktu tu.   

Dah habis sekolah, ambil result SPM. Alhamdulillah SPM aku flying colors. Esoknya aku isi borang JPA. First choice aku adalah pharmacy! Kali ni dengan confidentnya aku nak amik kos farmasi. Aku  memang nak masuk dalam medical line. Antara medic, dental & pharmacy. Aku pilih pharmacy sebab bidang ni tak involve dengan pesakit sangat, just 'main' dengan ubat je. Inilah mind set aku waktu tu. Sebenarnya bidang farmasi ni luas. Tengok lah kita dalam field mana, sama ada hospital, industry, retail, academician.  Farmasi di hospital ada banyak department. Kalau jadi pharmacist dalam ward, dipanggil sebagai clinical pharmacist iaitu pharmacist yang akan terlibat dengan pesakit di dalam ward. 

Haaa cerita ward ni lah yang aku nak share. Punyalah panjang intro. Aku baru jer lepas attach untuk clinical. Clinical attachment kali ni memang kitorang kena jumpa real patient. Subhanallah waktu ni aku jumpa patient (pesakit) yang: 

kencing berdarah disebabkan ESRF (umur baru 21 tahun)
muntah berdarah (serius waktu ni tak tahu nak response cemana, dah lah 1st day kat ward tu)
blister, sakit kulit yang nampak daging / isi badan 
jenis yang (almost) naked. errr tak pakai baju? (aku malu sebenarnya nak tengok)
batuk-batuk yang kahak / lendir nak terkeluar
berak 
baby yang kepalanya besar

Ya Allah. To be honest, aku tak sanggup nak tengok semua ni. Kan aku cakap aku ni macam geli-geli sikit. Tu takpe lagi. Tapi part kesian tu... Hmm tak tahulah nak handle macam mana sebab ini memang kerja yang aku kena hadap bila jadi pharmacist. Tapi aku ok je waktu kat sana. Aku rasa BERSYUKUR gila tak amik medic hahahaha! 

Waktu first day masuk ward, aku dapat join ward round bersama pakar, MO/HO, pharmacist. First time join ward round, baru tahu kena tengok apa & flow macam mana. Anddd aku dapat menyaksikan seorang HO kena marah dengan pakar. Bukan setakat kena marah, tapi kau akan rasa kau lah manusia paling bodoh sebab bila pakar tanya, kau tak tahu nak jawab apa. Kesian dekat Ho tu. Patutlah orang cakap doktor ni memang dah lali bila kena marah. Ada satu situasi awkward (dan malu):

Pakar: Awak pakai face mask terbalik ni.
HO: *cabut face mask*
Pakar: Dalam hospital ni ada 2 orang je yang boleh pakai mask terbalik. Pesakit and family pesakit. ok yang ketiga boleh lah kalau medical student.

Lagi satu situasi:

Pakar: Patient is having 'left homonymous hemianopia'. What is it?
HO: .....
Pakar: Can you draw it for me or do you want me to ask medical students what it is? *referring to us*
Pharmacist: Oh, they are pharmacy student.
Pakar: *Sambung tanya HO tadi*

Ini antara moment yang aku rasa agak awkward. Errr, kalau pakar tu tanya aku pun, confirm aku tak tahu nak jawab apa. Yang aku pernah dengar 'anonymous' je haha. Memang aku tabiklah dekat kawan-kawan yang ambil medic. Waktu nak study punyalah susah. Nak kerja, kena deal dengan real patient lagi lah. Kalau silap sikit, boleh melayang nyawa orang ok!

Sebagai clinical pharmacist pulak, kena tahu semua benda. Semua benda seperti pharmacology, drug mechanism, kenapa kena bagi dos lain, bila nak bagi ubat, kenapa tak boleh bagi pesakit ubat ni, drug interaction, tak boleh makan dengan makanan lain, teknik inhaler / insulin, TDM. Banyak lagi lah. Waktu ni, apa yang kau jawab masa final exam, akan di-applied dengan real patient. Berbeza ok study untuk jawab exam & study untuk tolong patient. 

Aku terfikir, hanya ada beberapa minggu je lagi bergelar seorang student. Waktu ni lah aku kena belajar betul-betul. Bukan setakat hafal, tapi faham sefaham-fahamnya. 

There's always reason why it is A, not B. Or it can be both A and B, but you have to justify it. Why? Yup, you must have solid reason why it is so.



Thank you Hosp Pakar Sultanah Fatimah, Muar for having us!
Sejujurnya aku masih berfikir nak masuk dalam field apa waktu bekerja nanti. Aku nak hospital. Tapi sekarang ni hospital semua dah penuh. Kontrak je pulak tu. Tapi kalau dengan kerajaan baru ni, aku harap ada sinar untuk kami haha. Nak masuk indusrtry (Phamaceutical), rasa macam bukan 'jiwa' aku. Nak masuk retail (kedai farmasi), tak reti berniaga. Enforcement... macam okay jugak! 

For now, i'm looking forward for hospital pharmacy. But, we'll see, rezeki Allah nak bagi kat mana kan. 

May He ease our journey =)
Salam Ramadhan!

6 comments:

  1. tang buku biodata tu mmg nostalgia dik, masa akak sekolah rndh dulu... bukan kata buku biodata tp buku psl lirik lagu pun ada hahhaha....

    aduhai, nk jd pharmacist pun mencabar betul yek, dh sikit2 mcm nk jd doc atau nurse ye
    tp bg akak la, apa2 keje yg berkaitan ngn hospital atau klinik mmg mencabar lah... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kak semua pekerjaan pasti ada cabarannya. Tapi satu kepuasan & kesyukuran bila kita menyelamatkan satu nyawa 😊

      Delete
  2. I was thinking nak update pasal attachment jugak tapi belum sampai mood lagi haha good job tina suka baca blog tina hehe 😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi baca diari kita yang tak seberapa ni 😂

      Delete
  3. Perkongsian yg bagus and menarik. Semoga akak dpt kerja tu. Terima kasih utk entry yg sebelum sebelum ni jugak, byk yg boleh diteladani sbb sy pun akan ikut jejak akak 15/7 ni. Thank you so much. Keep update psl pharmacy tau.

    ReplyDelete
  4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete